Tatăl și rolul lui foarte important în procesul de alăptare. Dr. Ilinca Tranulis: „Partenerul poate proteja cuplu mamă-copil” / VIDEO

Data publicării:
Tatăl și rolul lui foarte important în procesul de alăptare. Dr. Ilinca Tranulis: „Partenerul poate proteja cuplu mamă-copil” / FOTO: freepik.com @pshevlotskyy
EXCLUSIV
Tatăl și rolul lui foarte important în procesul de alăptare. Dr. Ilinca Tranulis: „Partenerul poate proteja cuplu mamă-copil” / FOTO: freepik.com @pshevlotskyy

Dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist și consultant în lactație certificat internațional, a vorbit la Părinți Prezenți despre cum ar putea mamele să implice partenerul în procesul de alăptare.



Una dintre modalități este de a-i include încă de la început este participarea la cursurile de alăptare pentru a înțelege mai bine procesul. Implicarea lor în activități legate de copil, care nu implică direct alăptarea, este, de asemenea, esențială. Comunicarea directă și împărțirea sarcinilor sunt importante în acest proces. Rolul tatălui nu se rezumă doar la suport logistic; el poate juca un rol important în protejarea și susținerea mamei.

„Îi luăm cu noi de la început la cursul de alăptare ca să știe ce presupune. Îi implicăm în foarte multe alte activități legate de copil, care nu implică suptul, că acolo nu prea au cum să ne ajute. Sunt mame care aleg să se mulgă și partenerul să hrănească copilul cu biberonul. Treburile împărțite prin comunicare directă cred că sunt cele mai importante. Dar, rolul tatălui în alăptare este foarte important de susținere a mamei. Așa cum ziceam, ei sunt nucleul și de multe ori vin tot felul de persoane în jur care zic `dă-i și niște lapte praf, nu vezi că e prea slab, nu vezi că mai caută de mâncare`, `sigur ai lapte?` Tatăl poate ar putea ajuta cu protecția mamei în situația asta, cu susținerea ei. 

De multe ori, cei din jurul nostru ne văd pe noi, mamele, obosite, poate cu răni la sân, poate nespălate de două zile și ei încearcă să ne ajute pe noi. `Hai, dă-mi mie copilul, îi dau eu trei biberoane de lapte praf, du-te și dormi!` Trebuie să învățăm noi, mamele, să spunem `văd că vrei să mă ajuți, apreciez, dar eu am nevoie de alt ajutor! Am nevoie să stai cu copilul cât să fac eu un duș, dar nu vreau să-i dai lapte praf că-mi îngreunezi mie alăptarea. Am nevoie să ieși cu copilul 2 ore la plimbare cât eu mai dorm puțin`. Adică să spunem exact  de ce avem nevoie, să spunem bunicilor `fă-mi o ciorbă, te rog` sau prietenilor `veniți la noi în vizită? Ok, opriți-vă și la magazin și cumpărați-mi aia, aia, aia`”, a explicat dr. Ilinca Tranulis la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Dr. Ilinca Tranulis: „Dacă o susține în ce face și o ajută așa cum are ea nevoie este fenomenal”

Consultantul în lactație certificat internațional subliniază importanța ca mamele să fie lăsate să aibă grijă de copii așa cum știu ele cel mai bine. Partenerii pot juca un rol important în protejarea cuplului mamă-copil, oferind suport în activități care să ușureze mamele, cum ar fi aducerea unei gustări sau a unui pahar cu apă în timpul alăptării.

„Ar trebui să comunicăm direct ce avem nevoie pentru că grija noastră principală este copilul și să fim lăsate să avem grijă de el așa cum știm noi. Că mama știe cel mai bine ce are de făcut cu copilul ei. Și da, partenerul poate proteja cuplu mamă-copil, poate să o ajute pe mamă cu alte lucruri, să-i aducă o gustare, că s-ar putea să fie imobilizată în fotoliu de alăptat câte o oră jumate, să-i aducă un pahar cu apă. Eu țin minte că la al doilea copil, cum mă așezam la alăptat, dacă îl vedeam pe soț prin zonă, ziceam `adu-mi și mie un pahar cu apă`. Eu deja știam: setea apare ca rezultat a suptului copilului. Este o chestie reflexă. Corpul nostru e perfect construit astfel încât pierzi o cantitate de lichid, trebuie imediat s-o recuperezi. Și îmi zice: `dar tu nu ai învățat că de fiecare dată când te așezi la alăptat ți se face sete? De ce nu îți iei un pahar cu apă înainte?` Eu știam deja că asta este regula, dar profitam cu lucruri mici. 

Partenerul poate să ofere susținere emoțională pentru că poate să fie greu, poate să fie dureros. Atâta timp cât partenerul nu vine și îmi zice `hai, mă, dă-i lapte praf, nu te mai chinui atâta`, cu toate bunele intenții, și o întreabă pe mamă `cum pot să te ajut?`, `ce pot să-ți fac să fie mai ușor?`, `eu să alăptez nu pot`, în fine, se poate și asta cu niște pastile corecte, dar dacă o susține în ce face și o ajută așa cum are ea nevoie este fenomenal”, a mai spus dr. Ilinca Tranulis.

Urmăriți emisiunea integral:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri





pixel