Tați în sala de naștere: Câteva sfaturi utile care te-ar putea ajuta

Data publicării:
Fotografie de la Andrea Piacquadio: Pexels
Fotografie de la Andrea Piacquadio: Pexels

Tata în sala de nașteri da sau nu? Majoritatea bărbaților doresc să fie prezenți la nașterea copilului lor. Iată câteva sugestii



Tata în sala de nașteri? Da, din ce în ce mai prezent. Aceștia o însoțesc pe mama la controale la ginecolog, participă la cursul de pregătire pentru naștere și, când vine momentul, în majoritatea cazurilor nu vor să rateze sosirea bebelușului pe lume.

Fără îndoială: atitudinea taților față de sarcină și naștere s-a schimbat foarte mult în ultimii ani și acest lucru este demonstrat de faptul că sunt mulți cei care decid să însoțească femeia chiar și în sala de nașteri.

Cum să te pregătești pentru naștere

Majoritatea bărbaților trebuie să abordeze lucrurile noi încet. În adevăratul sens al cuvântului: încearcă să simtă bebelușul în pântecele mamei, sunt mândri și sunt șocați când simt că bate cu piciorul. În același timp însă, gândul nașterii îi îngrijorează.

Nu slăbiți temerile bărbaților. Confruntarea împreună cu marele eveniment al nașterii creează o nouă intimitate. Și apoi faptul că bărbatul se teme pentru femeia lui și se întreabă cum să o ajute în timpul nașterii este o declarație de dragoste.

Bărbații pot (sau mai bine zis: trebuie) să pună moașei întrebări personale chiar înainteca partenera lui să nască. Videoclipurile despre naștere care arată clar la ce se pot aștepta viitorii părinți pot fi de asemenea utile. Cu toate acestea, este mai bine să nu urmăriți singur aceste videoclipuri, ci de exemplu în timpul cursurilor de pregătire pentru naștere cu moașe. Astfel ei vor putea pune imediat toate întrebările legate de fricile care cu siguranță le vor veni în minte.

În timpul nașterii: rolul tatălui

Conform sondajelor efectuate în timpul  cursurilor de pregătire pentru naștere, aproape niciun bărbat nu este determinat de la început să-și dorească să fie prezent în sala de naștere. Și sunt viitoare mame care așteaptă până cu puțin timp înainte de a naște pentru a afla dacă partenerul lor le va însoți. În unele țări, tații pot tăia cordonul ombilical (fără teamă, nu face rău bebelușului), un gest foarte simbolic: simbioza mamei și copilului este ruptă, acum și tatăl face parte din ea.

Iată câteva sugestii pentru pregătirea și valorificarea la maximum a nașterii din punctul de vedere al tatălui.

1. Înainte de a te decide, gândește-te bine

Desigur, practic toată lumea o face acum, dar ceea ce funcționează pentru alții nu înseamnă că va funcționa și pentru tine. Poate că nu ai chef sau, dimpotrivă, poate că mama ar prefera ca tatăl să aştepte afară. Important este să luați o decizie împreună, în cuplu, despre ce să faceți, fiecare explicându-vă celuilalt motivele și emoțiile.

2. Urmați cursul pregătitor

Sau cel puțin urmați lecțiile care sunt oferite în general și pentru tați. Te vei simți puțin mai pregătit pentru ceea ce se întâmplă în timpul unui travaliu natural și al nașterii și vei aduna câteva idei despre cum să-ți ajuți partenerul

3. Nu exagera cu grijile despre naștere
Sunt șanse mari că personalul medical să întreprindă o mulțime de proceduri în sala de nașteri. Daca se întâmplă ceva ce nu poți înțelege, nu te teme să adresezi întrebări. De asemenea, este posibil să ți se ceara să ieși puțin afara în anumite momente. Nu te panica, exista și un regulament intern pe care sunt nevoiți să îl respecte.

3. Ajuta la monitorizarea contracțiilor
Desi sunt șanse mari că partenera ta să nu se poată concentra asupra contracțiilor, tu le poți urmări cu ajutorul unui ceas sau cronometru și o poți anunță când urmează să apară și să dispară. Vorbește cu ea în permanență și explică-i; în acest fel vă avea un sentiment mai puternic de control.

4. Ajut-o să împingă
Realitatea este următoarea: daca partenera ta împinge în timp ce este întinsă pe spate, sunt șanse mari să stai pe o parte, iar medicul pe cealaltă. Susține-o de umeri, veți îndoi fiecare cate un picioare pentru a ajuta să ajungă în poziția potrivită pentru împins.

5. Arată-ți sprijinul
O femeie poate deveni mai panicoasă în timpul travaliului, subliniază Cathleen Maiolatesi, asistenta medicala în cadrul Spitalului Johns Hopkins. Iar cea mai buna persoana pentru a o ajuta cu respirația este partenerul sau. Până la urma tu o cunoști mai bine decât orice alta persoană. Pe măsură ce contracțiile devin mai intense, reasigur-o că face o treaba buna și că o iubești.

6. Nu se termină totul când crezi tu
Chiar dacă partenera se odihnește, bebelușul este în camera nou-născuților, iar tu ai transmis vestea minunata rudelor, nu uita de faptul că mama a trecut prin multe lucruri din punct de vedere fizic și emoțional. Este momentul potrivit să îi arați cât de mult o apreciezi și să o răsfeți cu flori, cu felicitări romantice sau în orice mod special consideri că poți marca ocazia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: sala denasteri tata travaliu





pixel