Te-ai săturat să-ți cicălești copilul să-și facă temele în fiecare zi? Iată o tehnică în 5 pași care îl va motiva

Data publicării:
Te-ai săturat să-ți cicălești copilul să-și facă temele în fiecare zi? Iată o tehnică în 5 pași care îl va motiva / FOTO: freepik.com @YuriArcursPeopleimages
Te-ai săturat să-ți cicălești copilul să-și facă temele în fiecare zi? Iată o tehnică în 5 pași care îl va motiva / FOTO: freepik.com @YuriArcursPeopleimages

Știm cu toții cât de stresante pot fi temele zilnice pentru părinte și copilul său. El nu vrea să fie sâcâit, iar părintele nu vrea să fie mereu în rolul de „polițistul temelor”. Cu toate acestea, există modalități mai bune de a gestiona această problemă comună a părinților.



În acest articol, vă vom prezenta cei cinci pași pentru a pune capăt bătăliei zilnice pentru teme și pentru a-i determina pe copii să facă ceea ce trebuie să facă.

Dar, înainte de a dezvălui acești cinci pași, imaginați-vă pentru un minut că sunteți copilul vostru. De ce? Pentru că vă va ajuta să înțelegeți de ce o abordare diferită este atât de importantă.

Citește și Copiii cu IQ ridicat au părinți care fac aceste 5 lucruri diferit! Specialiști: „Adoptă strategii specifice pentru a stimula creșterea intelectuală”

Două scenarii diferite

2. Te-ai sătu... (te-ai-saturat-sa-ti-cicalesti-copilul-sa-si-faca-temele-in-fiecare-zi-iata-o-tehnica-in-5-pasi-care-il-va-motiva-2_05473100.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

Haideți să ne imaginăm că tu, ca părinte, ești în locul copilului la școală și nu vrei să-și faci temele! Chiar vrei să te uiți la televizor, să te joci cu jucăriile tale sau să te joci cu jocurile tale video. Tata intră în camera ta și spune: „Ți-ai terminat temele?”

Tocmai ți-ai petrecut toată ziua la școală, stând la birou și ascultându-ți profesorii spunându-ți ce să faci. Vrei să iei o pauză înainte de a te scufunda în mai multe activități școlare. Imaginează-ți că îi spui tatălui tău: „Nu încă, dar o voi face în curând”.

O oră mai târziu, tatăl tău intră din nou și spune: „Știi, dacă nu-ți faci temele, vei rămâne în urmă. Trebuie să iei note bune, ca să poți intra la o facultate bună. De asemenea, este important să ai obiceiuri bune de studiu. Când eram mic, îmi făceam temele după cină în fiecare seară și nu puteam să mă uit la televizor sau să fac nimic până nu terminam. Dacă nu-ți faci temele, vei ajunge să întorci burgerii la McDonald’s”.

Mai târziu în acea seară, tatăl tău îți spune: „Dacă nu-ți faci temele chiar acum, nu te mai vezi cu prietenii tăi timp de o săptămână.”

În cele din urmă, îți termini temele și îi arăți tatălui tău. Se uită la temă și spune: „Scrisul tău de mână este teribil. Data viitoare vreau să să ai grijă să scrii mai frumos.”

Sunt două întrebări pentru tine, în timp ce îți imaginezi că ești copilul în acest scenariu. La sfârșitul fiecărei interacțiuni:

Cum te-ai simțit când tata vorbea cu tine?

Ce ai concluzionat despre tine?

Acum imaginați-vă un scenariu diferit. Tata intră în cameră și spune: „Hei, amice, ce mai faci? Nu ți-ai terminat încă temele, nu? Care este motivul? Există ceva în temele pentru acasă care te împiedică să le începi? Știu că temele pot fi enervante, uneori înveți din ele, alteori sunt doar o muncă care să te țină ocupat. Știu că ai fost la școală toată ziua și vrei să te joci, dar având în vedere că trebuie să o faci pentru școală, cum te pot sprijini să o faci?”

Din nou, întreabă-te, cum te-ai simțit când tata a spus asta și ce ai concluzionat despre tine?

Poate că în primul scenariu te-ai simțit tensionat și anxios și ai ajuns la concluzia că ceea ce vrei sau cum te simți nu contează. Când ți-ai terminat temele, nu ai fost suficient de bun pentru a-l mulțumi tatălui tău. Poate ai simțit că nu ești suficient de bun. Cu alte cuvinte, în primul scenariu ți-ai format convingeri negative despre tine.

Iar în cel de-al doilea scenariu, poate te-ai simțit înțeles și te-a făcut să tragi concluzia că ești capabil să-ți rezolvi problema. Te-a făcut să-ți formezi credințe pozitive despre tine.

Aceste două scenarii arată cum modul în care părinții abordează problemele legate de teme poate influența profund cum se simt și cum se percep copiii lor. Prima abordare poate duce la convingeri negative despre sine, în timp ce a doua abordare poate ajuta la dezvoltarea unor convingeri pozitive și la îmbunătățirea relației dintre părinte și copil.

Vezi și Singura întrebare pe care să NU o adresați copilului! Expert parental: „Îl poate duce cu gândul la faptul că NU e iubit sau suficient de bun”

Cei 5 pași pentru a-ți ajuta copilul să devină motivat să-și facă temele

Iată cinci pași pentru a ajuta copiii să-și găsească motivația pentru a-și îndeplini sarcinile, fie că este vorba de teme sau de orice altceva ce trebuie să facă. Este important să înțelegem că nu oricine abordează cu entuziasm sarcinile școlare sau treburile casnice, și copiii nu fac excepție. Iată cum poți să îi motivezi și să dezvolți încredere în ei în același timp:

1. Prezintă problema: Începe prin a comunica deschis cu copilul tău. Discută cu el despre ce sarcină trebuie îndeplinită și observă cum abordează această sarcină sau dacă o amână.

2. Du-te la sursa problemei: Un aspect esențial este să înțelegi de ce copilul tău se confruntă cu această problemă. Află cum se simte la școală, dacă are dificultăți de învățare, relații cu colegii sau profesorii, sau dacă pur și simplu se simte copleșit de sarcini. Acest pas te ajută să fii un sprijin real pentru el.

3. Validează sentimentele: Ascultă și validează sentimentele copilului. Dacă se simte obosit sau dorește să facă altceva mai distractiv, arată înțelegere. Nu înseamnă că renunți la sarcină, ci doar că îi recunoști starea emoțională.

4. Sesiuni de brainstorming: Implică copilul în găsirea soluțiilor. Brainstormingul îl învață să gândească creativ și să fie parte activă a procesului decizional. Scrieți toate ideile și încurajează găsirea unei soluții care are sens pentru amândoi. De asemenea, stabiliți care sunt consecințele pentru nerespectarea angajamentului asumat în timpul brainstormingului.

5. Oferă alegeri: Lasă copilul să facă alegeri în legătură cu modul în care își va îndeplini sarcina. Poate vrea să o facă imediat după școală sau mai târziu. Poate preferă să o facă într-un anumit loc sau la o anumită oră. Oferirea de alegeri îi oferă copilului control și îi arată că îi acorzi încredere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel