Teme în vacanță: PRO sau CONTRA? Ce spun pedagogii

Data publicării:
Fotografie de la Olia Danilevich/ Pexels
Fotografie de la Olia Danilevich/ Pexels

Nimeni nu se îndoiește că activitățile educaționale din timpul verii sunt excelente, dar mulți părinți se întreabă: chiar trebuie să facem temele în vacanță?



În lumea pedagogiei există experți care sunt în favoarea temelor și alții care sunt împotrivă. Dar toată lumea este de acord că fiecare caz trebuie evaluat unitar, așa că primul lucru de făcut este să cunoști obiceiurile și metodele de studiu ale copiilor tăi și să ai încredere în recomandările profesorilor lor.

Argumente în favoarea temelor de vară

Elevii care au nevoie de teme vara sunt cei care nu au lucrat bine în timpul anului școlar și care au dificultăți să revină în rutină. Sunt copii care, atunci când încearcă să revină la normalitate în septembrie, întâmpină multe dificultăți și au nevoie să țină legătura cu studiile prin repetări și ajutor la teme  cu un profesor particular chiar și în perioadele de vacanță.

Dar, potrivit susținătorilor temelor pentru acasă, aceasta poate aduce multe alte beneficii:

- Compensarea decalajelor: pentru elevii care nu au studiat suficient în timpul anului școlar e recomandat ca în timpul verii să facă repetări. Sunt multe motive pentru care un elev poate eșua sau obține note mai mici decât se aștepta, consecința directă este că și ei încep să studieze mai puțin și de aceea la un moment dat acest conținut trebuie recuperat. Vara este un moment bun pentru a prinde din urmă pentru că este mai mult timp disponibil și poți studia într-un mod mai relaxat și într-un ritm mai bun.

- Consecvență și disciplină: unii copii au dificultăți în înțelegerea acestor tipuri de valori și de aceea oprirea vara este un mare obstacol pentru ei. Mulți educatori consideră că aceste sarcini îi fac să interiorizeze un simț mult mai mare al responsabilității, chiar dacă nu termină toate sarcinile atribuite.

- Învățare continuă: Educația în școli este constantă, iar conținutul este actualizat treptat. Mulți profesori consideră că, dacă acest lucru este suspendat timp de trei luni după vacanță, o mare parte din munca grea pe care au făcut-o se pierde.

2. Fotografie... (pexels-olia-danilevich-5088174_11511400.jpg)

Fotografie de la Olia Danilevich/ Pexels

- Distracție: chiar dacă nu este primul lucru care ne vine în minte, dacă abordăm tutoratul de vară într-un mod distractiv și prietenos, putem combate plictiseala multor copii. Vor fi copii care nu vor vedea niciodată distracția în aceste exerciții și alții care le vor iubi, așa că trebuie să luăm în considerare fiecare caz individual. O metodă bună este să cauți cărți și caiete pentru vacanțele de vară  cu exerciții destinate elevilor de toate vârstele.

Argumente împotriva temelor de vară

În ultimii ani, unele mișcări s-au răspândit împotriva temelor în orice moment al anului școlar. Pentru mulți părinți și experți în educație, temele la clasă ar trebui să fie mai mult decât suficiente pentru învățarea elevilor. Și temele de vacanță nu ar trebui luate ca un răspuns bun la modul de a distra copiii vara, deoarece aceștia pot petrece mai mult timp jucându-se și în aer liber.

Pentru ei, copiii ar trebui să învețe într-un mod mult mai organic și să nu fie forțați să facă sarcini pe care nu vor să le facă în afara orelor de curs. Potrivit acestora, dezavantajele temelor de vară sunt:

- Nu sunt utile: susțin că nu ajută copiii care au eșuat sau pe cei care doresc să progreseze, pentru că cei care nu au studiat în timpul anului școlar nu vor reuși nici în vacanță, decât dacă primesc ajutorul unui profesor în particular. Deci, mai degrabă decât temele în sine, ar putea fi mai util să o integrați cu un tutore privat de teme sau cu un îndrumător de vară.

2. Fotografie... (pexels-sergeymakashin-5368721_97869400.jpg)

Fotografie de la Sergey Makashin/ Pexels

- Ele nu sunt personalizate: atunci când un elev are probleme academice, el trebuie tratat într-un mod personalizat și îi este de puțin folos să facă exerciții care nu au fost adaptate nevoilor sale.

- Este necesară deconectarea copilui: toți copiii trebuie să se deconecteze în timpul vacanței și cu atât mai mult cei care au avut un an școlar dificil și neprofitabil. Cei care sunt împotriva temelor nu sunt în favoarea leneviei, ci pur și simplu în favoarea altor moduri de a stimula dorința de a învăța.

- Se generează conflicte: în multe case a face temele este un conflict constant și mulți pedagogi recomandă să lăsăm deoparte aceste conflicte vara și să facem din vacanță o perioadă de mai mare unitate a familiei și de depășire a distanțelor care ar fi putut cauza eșecul școlar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel