Echilibrul în viață este greu de dobândit, iar în parenting pare și mai complicat. La Părinți Prezenți, specialista în public speaking Teodora Mețiu a vorbit despre tendința părinților de a oscila între două extreme: critică dură și hiperprotecție. De la generațiile care au crescut fără auzi „te iubesc” până la copiii de azi, care nu știu când le este foame sau sete fără confirmarea părinților, analiza sa ridică o întrebare importantă: cum găsim un echilibru sănătos?
„Noi, oamenii, avem în general tendința să fim mereu pe lângă echilibru. De altfel, echilibru în viață e foarte greu de dobândit, de cucerit. Problema nu este neapărat că nu suntem în echilibru. Problema este că atunci când nu suntem în echilibru putem fi în extreme.
Extremele sunt periculoase”, explică Teodora Mețiu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
Generația părinților noștri a fost una a rigorii și a pragmatismului.
„Extrema părinților noștri a fost că nu ne-au spus «te iubesc», ci «să învețe», «să facă treabă», «viața e grea», «banii nu se obțin ușor», «să-i învăț de mici să reziste în viața asta care e ca o junglă».
Și suntem acum la terapie. Mulți! Și încă ne păcălim că am putea vindeca vreodată lipsa asta de apreciere, mereu servită la tavă, doar ca o critică și atât din partea părinților”, mai spune Teodora Mețiu.
În acele vremuri, disciplina era dură, uneori violentă.
„Ba chiar pe vremea mea, cel puțin, și cureaua era foarte activă, rigla, furtunul, am auzit tot felul de povești în sala mea de curs a unor adulți care astăzi nu pot vorbi. Sau când vorbesc se tem că au spus o prostie, pentru că au avut fie o mamă sau un tată de o exigență cruntă, care n-au ezitat să-l penalizeze sau să-i spună de câte ori greșește, dar a uitat, în schimb, să-i spună cât de mult îl sau o iubește sau îl sau o apreciază”, povestește experta.
SURSA FOTO: freepik.com @freepik
„Deci, părinții noștri în extrema criticii. A apărut parentingul! Dă-mi voie să cred că noi ne-am dus în extrema cealaltă”, susține Teodora Mețiu.
Loredana Iriciuc, moderatoarea emisiunii Părinți Prezenți, completează: „A cocoloșirii!”.
„Direct acolo ne-am dus!” confirmă Teodora Mețiu. „Am zis să nu fim deloc cum au fost ai noștri, de parcă ai noștri au fost niște demoni - că și aici nu ne-am tratat corect lucrurile, parcă i-am ponegrit un pic pe partea asta - și ne-am dus direct în zona cealaltă în care am zis «bă, să nu fim că ăștia ai noștri, că uite ce rău o ducem noi psihic, hai să fim cum trebuie»”.
Această nouă extremă a dus la un fenomen îngrijorător: copii care nu își mai dau seama de propriile nevoi.
„Știu copiii care nu își mai dau seama când le e foame, pentru că au mămici care știu ele când le e foame”, spune Mețiu.
Loredana Iriciuc intervine: „Și când le este sete!”
„Și când le este sete!”, confirmă Mețiu. „«Ia o guriță de apă, te rog frumos, încă o guriță, așa, frumosul lui mama!»”
„E grav! Băi, e grav!” exclamă experta.
Un alt efect al supraprotecției este întârzierea vorbirii.
„Sunt copii care la 3 ani nu vorbesc. Veneau părinți îngroziți către mine, pe vremea când făceam logopedie: «doamnă, nu vorbește, ce problemă are?»”, povestește Teodora Mețiu.
Sfatul Teodorei Mețiu era simplu: „Primul lucru pe care îl spuneam fără să știu ce se întâmplă la ei acasă era «vă rog frumos să nu-i mai dați nici apă, nici mâncare, nici nimic decât atunci când vă cere». «Cum, doamnă Mețiu?» îmi spuneau cei mai mulți. Sau alții îmi spuneau «dar eu îl mai LAS să ceară»”.
SURSA FOTO: freepik.com @freepik
Când un copil primește totul fără să fie nevoit să exprime o nevoie, nu mai are niciun motiv să vorbească.
„Pentru că un fapt simplu - care ni se poate întâmpla atunci când îi dăm copilului tot ce credem noi că-i trebuie și când nu-i trebuie - este că acest copil poate să ajungă să nu vorbească, pentru că nu are nevoie de cuvinte, căci el are tot universul la picioarele lui, fără să folosească un cuvânt.
Și ajung astfel de cazuri! Sau când deschid gura să pocească limba română, pentru că nu prea nu prea au folosit-o, că a avut grijă mami de tot, după care, hop, hai să-l ducem: logoped, psiholog, nebunie întreagă, toată familia intră în isterie”, subliniază Teodora Mețiu.
Părinții de azi sunt prinși între frica de a repeta greșelile trecutului și dorința de a le oferi copiilor totul. Însă, după cum arată experiența Teodorei Mețiu, excesul de grijă poate fi la fel de nociv ca lipsa de afecțiune.
Întrebarea esențială rămâne: cum putem crește copii echilibrați, care să se simtă iubiți, dar și capabili să-și gestioneze propriile nevoi? Răspunsul pare să fie simplu: prin echilibru, nu extreme.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.