Timiditatea la copii: Îndrumar specific pentru a ajuta copiii cu timiditate în situații sociale

Data publicării:
Fotografie de la RDNE Stock project/ Pexels
Fotografie de la RDNE Stock project/ Pexels

Timiditatea, în sine, este o trăsătură de personalitate, nu un defect. În unele contexte poate apărea ca o calitate: oamenii timizi tind să fie ascultători atenți, rezervați și adesea se dovedesc a fi o companie binevenită chiar și fără a fi deosebit de vorbăreț.



Cu toate acestea, atunci când vorbim despre timiditate la copii, apar probleme care implică adesea temerile și temerile părinților.

Nu e nevoie să spui, pe un ton de scuze, de parcă te simți de vină „este un copil timid”, mai ales în fața copilului însuși, căci nu e nimic rău în a fi timid.

Mulți oameni nu înțeleg timiditatea și consideră a fi timid ca având o problemă. Se crede că un copil timid trebuie să sufere în mod necesar de o stimă de sine scăzută. De cele mai multe ori această etichetă nu este deloc corectă.

Fiecare copil se naște cu propriul caracter, temperament.

Timiditatea la copii: când este doar timiditate și când este ceva mai grav?

Un copil timid, dar cu o stimă de sine sănătoasă, relaționează privind interlocutorul în ochi, nu arată gânduri negative despre sine, pare mulțumit de sine, este capabil să relaționeze cu ceilalți chiar dacă la început a manifestat o atitudine mai puțin deschisă. Are un caracter rezervat, nu foarte expansiv, este un mare observator. Încet se dezgheață și începe să-și facă prieteni, chiar dacă tinde să fie foarte selectiv.

Timiditatea la copii: caracteristici ale comportamentului timid normal

Este normal ca un copil mic să se „agățe” de părinți și să plângă într-o nouă situație socială. Devine critic dacă o face de fiecare dată când este dus în același loc cu oameni pe care îi cunoaște deja.

Este normal ca un preșcolar să nu vorbească atunci când oamenii pe care nu îi cunoaște îi vorbesc, punându-i întrebări. S-ar putea să se ascundă în spatele unui părinte sau să evite inițial să se alăture unui joc.

Până la 6 ani, 50% dintre copii suferă de un anumit tip de timiditate.

Timiditatea la copii: când devine o problemă?

La unii copii, timiditatea este o manifestare a unor probleme interne, frici, anxietăți și griji. Acești copii evită contactul vizual și prezintă probleme de comportament, cum ar fi furia, agresivitatea. 

Unii copii se ascund în spatele etichetei „este un copil timid”, iar aceasta devine o scuză pentru a nu dezvolta abilități sociale.

Timiditate la copii: semne de monitorizat

- copilul tău a depășit deja vârsta de 3-4 ani și continuă să refuze să se joace cu ceilalți colegi și își dorește mereu să fie însoțit de un adult de încredere la petrecerile aniversare, în timpul jocurilor de grup;

- inevitabil plânge în fiecare dimineață când este dus la școală;

- atunci când copilul nu poate spune „bună ziua” atunci când este salutat și să se uite la cineva în timp ce vorbește cu el;

- copilul dă semne de anxietate în fața unor situații sociale noi și necunoscute;

Sfaturi utile despre pentru a aborda timiditatea la copii

Este tentant să vrei să ajuți copilul timid. Dar ai grijă, cu cât insiști mai mult, cu atât unii copii se retrag mai mult. Copilul nu trebuie forțat.

Cel mai bine este să creezi un mediu confortabil care să-i lase personalitatea să iasă în evidență naturală.

Nu etichetați niciodată un copil cu „este timid”, asta l-ar face să simtă că are un defect și se va închide și mai mult în sine.

În loc să spuneți „e timid”, este indicat să înlocuiți termeni precum „e rezervat”, „e discret”. Etichetele influențează și modul în care ceilalți tratează copilul.

Când intenționați să vizitați niște prieteni sau rude, este indicat să evitați să-i spuneți copilului „nu fi atât de timid”, acest lucru îl va determina să devină jenat și chiar mai retras, creându-i anxietate și teamă.

Cel mai bine este să-i spuneți copilului, în prealabil, ce ar fi potrivit să spună, politicos, de exemplu un „bună ziua”.

Este important să evitați să acordați prea multă atenție copilului, acest lucru l-ar face să se simtă observat și inevitabil ar declanșa o reacție de disconfort.

Încurajați copilul să aducă cu el una dintre activitățile lui preferate (cărți de joc, jocul lui preferat), astfel încât să poată fi folosită ca punte de comunicare cu cei prezenți.

De îndată ce copilul arată un comportament „deschis și curajos”, lăudați-l folosind contactul vizual, dar fără a interveni fizic în jocul pe care îl joacă cu ceilalți. Apoi, când ești singur, exprimă exact ce ți-a plăcut că a făcut copilul tău, de exemplu: „Mi-a plăcut felul în care i-ai salutat fetița în rochie roz, ai observat că ți-a zâmbit când ai făcut asta?”

Modelează-ți propriul comportament social încrezător în fața copilului, astfel încât copilul să poată urma un exemplu și să învețe de la tine, observându-ți atitudinile, de exemplu, când cineva îți spune „bună ziua”, răspund cu un „bună ziua” frumos cu un zâmbet.

Faceți în așa fel încât copilul să „simtă” că sunteți încrezător că  poate gestiona singur situațiile sociale. Dacă simte că ești îngrijorat, va tinde să se retragă și să devină furios.

Dacă alți oameni spun „copilul tău este timid” în fața copilului, încearcă să intervii cu blândețe, corectându-i spunând, de exemplu, „Nu este timid – doar îi ia ceva timp să se simtă confortabil, îi place să observe și apoi să participe ”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: comportament copii timiditate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel