Tinerii nu mai vor să devină profesori. Mariana Dogaru: „Cred că definitorii sunt primii ani de la catedră. Ei au nevoie de sprijin să-și definească stilul de predare” / VIDEO

Data publicării:
Tinerii nu mai vor să devină profesori. Mariana Dogaru „Cred că definitorii sunt primii ani de la catedră. Ei au nevoie de sprijin să-și definească stilul de predare” / FOTO: freepik.com@gpointstudio
Tinerii nu mai vor să devină profesori. Mariana Dogaru „Cred că definitorii sunt primii ani de la catedră. Ei au nevoie de sprijin să-și definească stilul de predare” / FOTO: freepik.com@gpointstudio

În sistemul educațional românesc, una dintre cele mai importante lucruri este formarea și susținerea cadrelor didactice, mai ales în primii ani de carieră.



În fiecare an, din ce în ce mai puțini tineri aleg să urmeze cariere în învățământ. Așa cum se spune, „profesorii sunt cei care formează viitorul”, dar se pare că acest drum nu mai atrage pe nimeni.

De ce? Poate pentru că în fața unui salariu mic, a unei societăți care nu prea știe să aprecieze educația și a unor condiții de muncă care lasă de dorit, perspectiva de a deveni cadru didactic nu mai pare atât de atrăgătoare.

Citește și Evaluările școlare în România. Mariana Dogaru, președinte ARACIP: În timpul evaluării accentul să fie pe interacțiunea cu elevii

Deși legislația a introdus măsuri precum instituirea mentoratului pentru noii profesori, unii specialiști consideră că aceste inițiative nu sunt suficiente pentru a garanta succesul pe termen lung al unui cadru didactic.

Mariana Dogaru: „Profesorul ar trebui să fie sprijinit în acești primi ani”

Sursa foto: freepik.com@Kiwistocks

Un punct esențial este formarea inițială a profesorilor, dar și sprijinul pe care aceștia îl primesc în primii ani de activitate.

„Formarea inițiată nu face totul, nu are cum să facă totul. Cred că definitorii sunt primii ani de la catedră și asta este o noutate în legislație, există acea instituție a mentoratului ca profesorul ar trebui să fie sprijinit în acești primi ani, să-și definească stilul de predare, să întelegeagă care sunt componentele meseriei, pentru ca teoria este frumoasă, dar în practică putem să întâmpinăm dificultăți la care nu ne-am fi gândit”, a spus Mariana Dogaru.

Problema este cine este mentor?

Vezi și Educația prin joc. Mariana Dogaru: „Primii trei ani din viața copilului sunt cei mai importanți” / VIDEO

Ar trebui să facem o analiză: prima dată s-a spus ca mediul universitar produce profesori care nu se mai duc la catedră, dar dacă analizăm și liceele pedagogice, eu cred ca nu doar partea financiară este definitorie, ci pur și simplu uzura și lipsa de sprijin. La nivel social, care este statutul unui profesor?

V-ați duce într-un domeniu în care sunteți blamat tot timpul și arătat cu degetul? T”, afirmă un specialist în educație.

Acesta subliniază că, deși teorie este importantă, în practică profesorii se confruntă adesea cu dificultăți neprevăzute, iar tinerii profesori ar trebui sprijiniți în primii ani de carieră.

Cine sunt mentorii?

Sursa foto: freepik.com@zinkevych

Cine sunt mentorii care își vor ghida noii viitori profesori?

Unii consideră că, pentru ca mentoratul să fie cu adevărat eficient, este necesar să existe o analiză atentă a mediului educațional și a resurselor disponibile.

Cu toate că la nivel teoretic se vorbește despre formarea cadrelor didactice, realitatea este că mulți profesori se confruntă cu lipsa unui sprijin consistent, iar această problemă nu ține doar de salarii. Uzura profesiei și lipsa unui sistem de suport adecvat sunt factori esențiali care contribuie la decizia multora de a părăsi catedra.

Colaborarea între școală și familie: un factor important pentru succesul elevilor

Sursa foto: freepik.com@freepik

„Toate sistemele de învățământ au această dificultate de a nu mai fi receptive din perspectiva atragerii de resurse umane, dar un sprijin, o valorizare măcar la nivel local, la nivelul școlii, o relaționare cum trebuie cu părinții, pentru că școala trebuie să-și definească care îi este rolul împreună cu părinții care și ei trebuie să-și delimiteze spațiul, astfel încât împreună să colaboreze.

Mariana Dogaru: Studiile arată ca o colaborare foarte bună între școală și familie aduce un beneficiu inclusiv la liceu, adică elevii au rezultate mai bune la liceu dacă familia colaborează cu școala.

Definirea corectă a rolului fiecăruia. Sunt foarte multe cadre didactice care percep ca se lucrează foarte greu cu părinții.

Este absolut paradoxal: scopul părintelui este să aibă un copil bine format, scopul școlii este să aibă elevi bine formați. Delimitarea rolurilor clarifică mult mai bine ceea ce se întâmplă ulterior”, a explicat Mariana Dogaru, în cadrul emisiunii de la Dc Edu.

Emisiunea integrală poate fi urmărită în linkul de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Dezvoltare intelectuala




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel