Tipul nr. 1 de laudă de evitat dacă doriți să creșteți copii „mai puternici, mai maturi”, potrivit unui expert în educație de la Harvard

Data publicării:
Tipul nr. 1 de laudă de evitat dacă doriți să creșteți copii „mai puternici, mai maturi”, potrivit unui expert în educație de la Harvard / FOTO: freepik.com @weyo
Tipul nr. 1 de laudă de evitat dacă doriți să creșteți copii „mai puternici, mai maturi”, potrivit unui expert în educație de la Harvard / FOTO: freepik.com @weyo

Dorești ca cei mici să crească încrezători și să atingă succesul? Jennifer Breheny Wallace, cercetătoare de la Harvard, are un sfat esențial: fii atent la felul în care îi lauzi!



În loc să te axezi exclusiv pe realizările lor, precum o notă bună pe carnetul de note, ar trebui să te concentrezi pe trăsăturile de caracter care îi conduc spre succes, spune Wallace, cercetătoare în parenting și autoare a cărții „Niciodată destul: Când presiunea performanței devine toxică - și ce putem face în legătură cu asta”

„Recunoașterea punctelor forteîi face să simtă că sunt apreciați”, explică Wallace.

În cercetările sale, Wallace a colaborat cu psihologi pentru copii și a intervievat 6.500 de părinți din SUA, lucrând alături de Richard Weissbourd, un specialist în psihologia copiilor la Harvard Graduate School of Education. (Ea însăși este absolventă a Universității Harvard.)

Descoperirile sale arată că evidențierea sinceră a onestității, creativității și a altor trăsături pozitive ale copiilor îi ajută să se dezvolte în mod sănătos din punct de vedere emoțional, notează cnbc.com. Wallace rememorează cuvintele lui Weissbourd: „Oamenii devin mai puternici și mai maturi atunci când sunt apreciați pentru cine sunt, nu doar pentru ce realizează”.

„Este important să recunoaștem valoarea lor intrinsecă, care nu se limitează doar la realizările externe”, subliniază Wallace.

Vezi și Prima întrebare pe care o adresează o expertă de la Harvard copiilor ei când se întorc de la școală: O abordare diferită față de ceea ce fac majoritatea părinților

Unele forme de apreciere pot avea efecte negative

SURSA FOTO: freepik.com @user16945876

Folosirea laudelor pentru a evidenția realizări specifice la copii poate avea consecințe neintenționate, potrivit unor experți în psihologie.

Jennifer Breheny Wallace a descoperit că pentru mulți dintre copiii și adolescenții pe care i-a intervievat, accentul pus pe obținerea unor note bune sau câștigarea competițiilor a crescut presiunea și stresul pe care aceștia l-au simțit pentru a continua să performeze.

„Aceasta devine o nouă normă”, explică Wallace. „Și, pur și simplu, nu este sustenabilă pentru acești copii. Laudele sunt percepute ca o presiune suplimentară, sub forma: «Acum, se așteaptă acest lucru de la tine».”

Cercetările arată că copiii care văd obținerea de note bune ca rezultat al efortului și caracterului, nu doar al abilităților, au mai mult succes pe termen lung. De asemenea, copiii se dezvoltă pozitiv atunci când înțeleg că părinții lor îi apreciază pentru cine sunt, nu doar pentru ceea ce realizează, afirmă Wallace.

Împreună, acești copii își pot construi încrederea în abilitatea de a aborda provocări fără teamă de eșec și de a se regrupa atunci când lucrurile nu merg conform planului. Wallace subliniază importanța de a nu lăuda doar copiii, ci de a-i face să înțeleagă că sunt apreciați pentru cine sunt în esență și că sunt cunoscuți în profunzime pentru punctele lor forte.

Citește și Lucrul numărul 1 care distruge încrederea copiilor, potrivit unui expert în educație de la Harvard

Cum să găsești cuvintele potrivite

SURSA FOTO: freepik.com @Stockbusters

Abordarea propusă de Wallace „poate părea mai simplă în teorie decât în practică”, remarcă ea. Identificarea punctelor forte ale caracterului copilului tău poate fi dificilă, iar stresul parental adesea îți distorsionează atenția către încercarea de a corecta ceea ce percepi ca puncte slabe.

„Simțim că suntem responsabili să corectăm punctele slabe ale copiilor noștri”, explică Wallace. „Dar, de fapt, trebuie să fim, așa cum spun cercetătorii, «observatori ai forței» și să recunoaștem cu adevărat punctele forte ale copiilor noștri, astfel încât să putem să le consolidăm și să nu ne concentrăm atât de mult pe aspectele negative.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel