Top 5 decizii de viață pe care oamenii le regretă cel mai mult, potrivit experților în dezvoltare personală. „Renunță la ceea ce doare și fă loc pentru ceea ce te face să te simți bine"

Data publicării:
Top 5 decizii de viață pe care oamenii le regretă cel mai mult, potrivit experților în dezvoltare personală. „Renunță la ceea ce doare și fă loc pentru ceea ce te face să te simți bine" / FOTO: freepik.com@ Frolopiaton Palm
Top 5 decizii de viață pe care oamenii le regretă cel mai mult, potrivit experților în dezvoltare personală. „Renunță la ceea ce doare și fă loc pentru ceea ce te face să te simți bine" / FOTO: freepik.com@ Frolopiaton Palm

Viața este un drum plin de decizii care ne-au condus unde suntem astăzi și unde ne vom afla într-o zi în viitor. 



În timp ce unele decizii sunt ușor de ales și poate cu consecințe minore (cum ar fi ce vom face în weekend), altele sunt mai complexe și au un impact uriaș (cum ar fi alegerea a ceea ce vom studia sau a locului în care vrem să locuim) și, prin urmare, trebuie să fim atenți în luarea lor și să evităm să le regretăm în viitor.

Acesta este unul dintre mesajele împărtășite de Marc și Angel Chernoff, experți în dezvoltare personală și autori de bestselleruri New York Times, care au fost recunoscuți de Forbes ca având unul dintre cele mai populare bloguri de dezvoltare personală. Potrivit acestora, acestea sunt 10 decizii de viață pe care oamenii le regretă cel mai mult și pe care le-ai putea regreta și tu peste 10 ani.

1) Permiterea altora să ne determine valoarea de sine

Potrivit soților Chernoff, este ușor să uităm că oamenii ne judecă pe baza propriilor experiențe - care, în majoritatea cazurilor, au puțin sau nimic de-a face cu noi -, așa că nu ar trebui să ne bazăm stima de sine pe opiniile altora: "Găsește-ți valoarea în interiorul tău și îi vei atrage pe cei care sunt cu adevărat valoroși", subliniază ei, amintindu-ne totodată să nu luăm lucrurile prea personal și să ne bucurăm de libertatea de a fi noi înșine.

2) Prioritizarea impresionării celorlalți în detrimentul propriilor priorități.

"Peste un deceniu, nu va mai conta ce pantofi ai purtat astăzi, cum ți-ai aranjat părul sau ce marcă de haine ai purtat", spun ei. Ceea ce va conta cu adevărat este cum trăim, ce iubim și ce învățăm. Prin urmare, va trebui să ne concentrăm pe cele din urmă și să lucrăm la ceea ce ne face mândri de noi înșine.

3) Să lăsăm incertitudinea să ne țină pe loc

Cine nu a regretat că nu a acționat în legătură cu ceva atunci când am avut ocazia, dar am ales să nu facem nimic? Viața este incertă și riscantă, dar tocmai în aceste riscuri putem găsi oportunități unice și incredibile. În plus, dacă se dovedește că ne-am înșelat, "poți oricând să faci ajustări și să mergi mai departe cu viața ta, în loc să-ți petreci restul vieții întrebându-te ce s-ar fi întâmplat".

4) Te concentrezi pe eșecuri decât pe oportunitățile prezente.

"Mai bine o viață plină de mici eșecuri din care înveți decât o viață de regrete pentru că nu ai încercat niciodată", se spune la acest punct, care este oarecum legat de cel anterior. Nu există nimeni în lume care să fi avut o viață perfectă: cu toții am eșuat la un moment dat sau am trecut prin experiențe neplăcute care ne pot diminua fericirea. Dar, la fel cum am avut parte de acestea, am avut parte și de experiențe pozitive și de succes și vor exista întotdeauna noi oportunități.

5) Agățarea de modul în care ar fi trebuit să fie lucrurile

"Trebuie să realizezi că majoritatea lucrurilor fac parte din viața ta doar pentru că tu alegi să te concentrezi asupra lor. Renunță la ceea ce doare și fă loc pentru ceea ce te face să te simți bine", explică ei. Trebuie să învățăm să ne luăm rămas bun de la ceea ce nu a funcționat, pentru a primi ceea ce este nou și mai bun și care urmează să vină. Sau, după cum se spune: când se închide o ușă, se deschide alta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Divertisment





pixel