Virusul HMPV (Human Metapneumovirus) este un tip de virus care poate provoca infecții respiratorii, fiind destul de comun în rândul copiilor mici și al vârstnicilor, dar poate afecta și persoanele sănătoase.
Virusul HMPV (Human Metapneumovirus) este un tip de virus care poate provoca infecții respiratorii, fiind destul de comun în rândul copiilor mici și al vârstnicilor, dar poate afecta și persoanele sănătoase.
Deși nu este la fel de cunoscut ca alte virusuri respiratorii, precum gripa sau virusul Sars-CoV-2, HMPV a fost totuși o cauză importantă a infecțiilor respiratorii în multe colțuri ale lumii.
Citește și A fost confirmat primul caz de HMPV din București
Am vorbit cu un medic care va explica mai multe despre virusul HMPV, cum se transmite și ce simptome poate provoca, precum și ce măsuri putem lua pentru a-l preveni.
HMPV (Human Metapneumovirus) este un virus respirator cu ARN, descoperit pentru prima dată în 2001 de către o echipă de cercetători olandezi.
SURSA FOTO: Freepik.com@prostooleh
Acest virus este responsabil pentru infecțiile tractului respirator superior și inferior.
În România acest virus există deja de 23 de ani. Centrul European de Control al Bolilor și Organizația Mondială a Sănătății nu au comunicat modificări sau agravări ale acestui virus.
Face parte din aceeași familie ca și virusul sincițial respirator (RSV), care provoacă probleme respiratorii similare.
„Recomandarea este ca la debutul simptomatologiei, pacientul să contacteze medicul de familie pentru a-l informa despre afecțiune și pentru a solicita sfaturi despre tratament și abordare, iar dacă medicul recomandă ca acesta să se prezinte la un consult, să o facă”, spune Adrian Mețler, medic de familie.
Cele mai des întâlnite simptome ales infectării cu virusul HMPV includ:
SURSA FOTO: Freepik.com@pressfoto
Virusul HMPV se transmite în mod similar altor virusuri respiratorii, prin aerosoli sau prin contact direct cu suprafețele contaminate.
Cei care sunt deja infectați pot răspândi virusul prin strănut, tuse sau chiar vorbire, iar acest lucru contribuie la transmiterea rapidă în rândul populației, mai ales în perioada sezonului rece.
Infecțiile cu HMPV afectează, de regulă, persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
Vârstnicii și copiii mici sunt mai predispuși la forme severe de boală, iar în rândul acestora, pot apărea complicații grave, inclusiv pneumonie și bronșiolită.
În principiu, virusul HMPV nu prezintă riscuri majore pentru persoanele care nu sunt diagnosticate cu afecțiuni cronice și au un sistem imunitar puternic.
SURSA FOTO: Freepik.com@wavebreakmedia_micro
Tratamentul pentru acest tip de viroză este cel pentru răcelile clasice, simptomatice, în funcție de recomandarea medicului. Nu trebuie ca pacienții să ia antibiotic, cu excepția cazurilor în care este prescris de medic, explică specialistul.
Dacă starea se agravează și simptomatologia nu se ameliorează și dacă febra nu scade sub tratamentul cu antitermice după 3 zile, este obligatorie prezentarea la medic.
„De reținut este că după o astfel de viroză tusea poate dura multă vreme de la dispariția simptomatologiei. Orice om care se îmbolnăvește de viroză trebuie să se odihnească.
În primele zile apare somnolența accentuată și este recomandat ca starea aceasta să fie lăsată să își urmeze cursul, în alte cuvinte pacientul să doarmă cât îi cere organismul.
În primele 3 zile de la debutul virozei este obligatoriu să stea acasă și să doarmă cât mai mult. Repausul și odihna sunt esențiale”, a precizat medicul Adrian Mețler.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.