Tot mai multe cazuri de copii și adolescenți cu tulburări mintale

Data publicării:
Tot mai multe cazuri de copii și adolescenți cu tulburări mintale / FOTO: freepik.com
Tot mai multe cazuri de copii și adolescenți cu tulburări mintale / FOTO: freepik.com

Conform datelor UNICEF, peste 79 de milioane de minori între 10 și 14 ani au tulburări mintale la nivel mondial.



Problema creșterii cazurilor de copii și adolescenți cu tulburări mintale este una alarmantă. Faptul că, potrivit studiilor, tot mai mulți copii și adolescenți se confruntă cu tulburări mentale este o realitate alarmantă care necesită o atenție deosebită și o acțiune imediată. Cu toate că se fac eforturi pentru a aborda această problemă, statisticile arată că numărul cazurilor de tulburări mentale în rândul copiilor și adolescenților este în creștere, subliniind necesitatea unor soluții eficiente.

Sursă Foto: freepik.com@zarinalukash

Datele din studii recente arată că un număr tot mai mare de copii și adolescenți suferă de tulburări mentale precum anxietatea, depresia, tulburările de alimentație sau tulburările de comportament. Mai mult de 14% dintre copiii cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani au o tulburare mentală diagnosticată, în conformitate cu cel mai recent raport despre sănătatea mintală a copilului realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). De asemenea, un alt studiu realizat de UNICEF arată faptul că peste 79 de milioane de minori între 10 și 14 ani au tulburări mentale la nivel mondial.

Acest fenomen îngrijorător este alimentat de o varietate de factori. inclusiv presiunile academice, expunerea la media socială, traumele și stresul familial. În plus, stigmatul asociat cu tulburările mentale poate împiedica copiii și adolescenții să caute ajutor și sprijin atunci când au nevoie. Alicia Hita, profesoară de Psihologie și Educație și coach al cursului Deusto Health Training and Emotional Intelligence, spune că  principalele cauze ale acestui tip de problemă la copii sunt, printre altele, presiunea academică, utilizarea sporită a tehnologiei și a rețelelor sociale - ceea ce poate duce la probleme de imagine de sine, dinamica familială negativă, factorii genetici și chiar accesul ușor la substanțe precum alcoolul sau drogurile. 

La fel ca orice altă afecțiune, diagnosticarea timpurie este vitală pentru recuperare și tratament. Mai mulți specialiști spun că numărul copiilor și adolescenților afectați de probleme de sănătate mintală a crescut consistent în perioada pandemiei.

Fetele sunt mai anxioase decât băieții

Sursa Foto: freepik.com@wavebreakmedia_micro

Un alt raport al OMS axat exclusiv pe adolescenții occidentali concluzionează că fetele adolescente au o sănătate mintală și o stare generală mai proastă decât băieții. În acest caz, raportul Focus on adolescent mental health and well-being in Europa, Asia Central and Canada, subliniază că, deși pandemia a influențat această situație, nu este un factor determinant, întrucât satisfacția de viață și autoevaluarea sănătatea adolescenților, în special a fetelor, este în scădere din 2018, adică înainte de pandemie.

Indiferent de motivele care duc la aceste probleme la tineri trebuie să ne implicăm ca să-i ajutăm. Astfel, acest lucru se poate faci prin mai multe aspecte. Programe de promovare și prevenire a sănătății mintale. Raportul OMS evidențiază că școlile sunt locul cel mai potrivit pentru aceasta, datorită rolului lor în contactul direct cu adolescenții. Școlile ar trebui să trimită minorii care necesită o atenție detaliată către alte centre comunitare specializate în sănătate mintală sau către spitale.

Însă, adolescenții se pot ajuta și singuri dacă își conștientizează problema. Mai exact, dacă tinerii se simt anxioși, depresivi etc, aceștia ar trebui să se concentreze mai mult pe ei. Asta înseamnă să insistați să citească mai mult, de exemplu, să iasă afară. Sau faceți alte activități împreună. Împărtășirea momentelor de petrecere a timpului liber cu adolescenții este o strategie excelentă pentru a întări conexiunea și, astfel, a-i ajuta să se simtă mai bine.

De asemenea, stabilirea rutinelor zilnice este o modalitate de a proteja copiii de astfel de tulburări. Specialiștii spun, totodată, că emoțiile trebuie validate: „Eliminarea stigmatizării legate de problemele de sănătate mintală va facilita o conversație deschisă cu copiii care suferă de aceste probleme. În plus, acceptarea și validarea emoțiilor lor îi va ajuta să se simtă sprijiniți și să aibă încredere în ceilalți care îi vor sprijini în lupta lor”, spune profesorul de Psihologie Alicia Hita, pentru Hola.com.

Și în România statisticile sunt îngrijorătoare. Aproximativ 22.000 de copii și adolescenți din țara noastră trăiesc cu un diagnostic de boală mintală, iar mulți alții se confruntă cu diferite dificultăți de dezvoltare, emoționale sau cognitive. Se estimează că un număr mult mai mare de persoane cu nevoi psiho-emoționale nu sunt diagnosticate și, în consecință, nu beneficiază de un tratament și de îngrijiri de sănătate mintală adecvate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Homepage





pixel