Tot mai mulți tineri aleg să urmeze o școală profesională. Care sunt domeniile ce îi ajută să-și găsească un loc de muncă

Data publicării:
Tot mai mulți tineri aleg să urmeze o școală profesională. Care sunt domeniile ce îi ajută să-și găsească un loc de muncă / FOTO: freepik.com@LiliaValko
Tot mai mulți tineri aleg să urmeze o școală profesională. Care sunt domeniile ce îi ajută să-și găsească un loc de muncă / FOTO: freepik.com@LiliaValko

Pentru tineri, oportunitățile oferite de VET pot fi distractive, practice și creative.



În ultimii ani, numărul de absolvenți al școlilor profesionale (VET) a crescut în mod constant.

VET înseamnă „învățământ profesional și tehnic”. Mai exact, termenul se referă la învățământ și formare pentru dobândirea de competențe tehnice și specifice unui loc de muncă Printre sectoarele în care VET este folosit cu preponderență se numără: serviciile hoteliere, comerțul cu amănuntul, construcțiile civile, contabilitatea și activitatea de birou.

Pentru tineri, oportunitățile oferite de VET pot fi distractive, practice și creative. Acestea lasă deoparte abilitățile pur academice și se axează pe competențele practice care îi pot ajuta pe oameni să își descopere talentele. De asemenea, învățământul profesional și tehnic arată foarte bine într-un CV, iar acest lucru poate deschide multe uși atunci când se pune problema găsirii unui loc de muncă.

În urma rezultatelor generale ale unui studiu, culese de Europa Press, se arată că rata de ocupare a absolvenților de formare profesională superioară este cu 4,9 puncte mai mare decât cea a absolvenților de nivel mediu, cu un procent de 79,5% față de 74,6%. În același timp, rata șomajului absolvenților de Formare Profesională Superioară este de 12,6%, față de 16% în cazul celor de Nivel Intermediar. Studiul concluzionează, de asemenea, că formarea profesională duală obține rezultate mai bune de angajare și că numărul absolvenților de formare profesională în Spania este în creștere, atât pentru cei de la Nivel Intermediar, cât și pentru cei de la Nivel Superior.

Există multe ramuri în cadrul școlilor profesionale, dar nu toate au aceeași rată de angajare. În Spania, de exemplu, „în clasa de mijloc ar evidenția cicluri precum Tehnician de urgență în domeniul sănătății, cu 90,7% șanse de angajare, Asistență medicală auxiliară, cu 76,7%, sau Tehnician în Sisteme Microinformatice și Rețele, cu o rată de ocupare de 73,6%”, subliniază Guadalupe Bragado Cordero, directora adjunta del Aréa CEU FP, pentru Hola.com.

Cele mai de succes materii pe care le pot studia tinerii la școlile profesionale în ocuparea forței de muncă sunt Comerț și Marketing, Informatică și Comunicații, Administrație și Management sau Servicii Socioculturale și Comunitare.

Ce tipuri de VET sunt disponibile

Există numeroase școli, colegii, universități și organizații care oferă oportunități de învățământ profesional și tehnic într-o varietate de domenii. Unele dintre acestea îmbină învățatul în clasă cu activitățile practice, în timp ce altele pun mai mult accent pe acumularea experienței în situații de viață reale, cum ar fi executarea de tunsori într-un salon din cadrul colegiului, sau gătitul pentru clienții de la restaurantul colegiului.

Datorită flexibilității lor, cursurile online devin tot mai populare. Libertatea de a alege când, unde și în ce ritm studiezi face ca aceste cursuri să reprezinte o opțiune deosebit de bună pentru cei care au angajamente anterioare sau restricții de călătorie.

Uceniciile și stagiile în cadrul companiilor sau al organizațiilor pot fi de asemenea încadrate ca VET, deoarece acestea îi ajută pe participanți să dobândească competențele de care au nevoie pentru a excela într-un anumit sector, potrivit Eures.europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Educatie





pixel