În noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, spre duminică, 27 octombrie 2024, vom trece la ora de iarnă. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, ceea ce înseamnă că ora 04:00 va deveni ora 03:00.
În fiecare an, de două ori pe an, schimbăm ora. O oră mai puțin vara, o oră mai mult iarna (sau invers?). Pe lângă confuzia care derutează creierul cu privire la faptul dacă „câștigăm” sau „pierdem” o oră de somn, acest lucru afectează în principal ritmul nostru biologic.
Și imaginează-ți consecințele asupra unui micuț care se chinuie deja să facă diferența dintre zi și noapte!
Tocmai când reușeai să-i dai o aparență de ritm, acum ești blocat și totul trebuie făcut din nou.
Nu intrați în panică, vă vom da câteva sfaturi pentru ca această schimbare de oră să meargă ca pe roate!
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Schimbarea orei, în special trecerea la ora de iarnă, poate avea efecte asupra sănătății, deoarece perturbă ritmul circadian, afectând somnul, energia și starea de spirit. Deși „câștigăm” o oră de somn când trecem la ora de iarnă, organismul are adesea nevoie de timp pentru a se adapta. Acest lucru poate duce la oboseală crescută în primele zile.
La bebeluși, acest lucru le poate perturba programul obișnuit de somn, creând senzații de oboseală sau iritabilitate. În timp ce își dezvoltă cicluri regulate de somn, aceștia pot avea un somn mai fragmentat timp de câteva zile, cu treziri mai frecvente pe timpul nopții.
Din fericire, aceste efecte sunt temporare. Atât adulții, cât și copiii se adaptează de obicei în câteva zile până la o săptămână.
Pentru copiii mai mici, ajustările treptate și o rutină stabilă de somn fac această tranziție mai ușoară.
SURSA FOTO: freepik.com @fizel
Aproximativ cu o săptămână înainte de schimbarea orei, ajustați treptat ora de culcare a bebelușului, ora mesei și timpul de activitate cu 10 până la 15 minute în fiecare zi. Acest lucru îl va ajuta să se adapteze fără probleme, susțin experții de la parents.fr.
Totuși, nu schimbați nimic în rutina obișnuită de culcare. Chiar dacă programul se modifică, nu săriți peste cântecul de leagăn, mângâierea sau mica poveste de dinainte de culcare.
De asemenea, reglați somnul în funcție de noul ritm. Dacă bebelușul tău tinde să fie sensibil la schimbări, încearcă să ajustezi somnul cu aproximativ 15 minute în fiecare zi înainte de schimbare. Astfel, intervalul dintre trezire și culcare va rămâne același.
În cele din urmă, expune-ți copilul la lumină naturală dimineața pentru a-l ajuta să-și ajusteze ritmul biologic. La copiii mai mici, melatonina, hormonul care reglează somnul, este secretată în funcție de lumina naturală. Schimbarea orei modifică expunerea la lumină la sfârșitul zilei, ceea ce poate afecta producția acestui hormon și poate îngreuna adormirea. O bună expunere la lumină în timpul zilei și revenirea în mediul confortabil al casei la sfârșitul după-amiezii vor pregăti mai bine terenul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.