Trei lucruri pe care părinții de astăzi le fac mai bine decât generațiile anterioare

Data publicării:
Trei lucruri pe care părinții de astăzi le fac mai bine decât generațiile anterioare / FOTO: freepik.com
Trei lucruri pe care părinții de astăzi le fac mai bine decât generațiile anterioare / FOTO: freepik.com

Iată câteva aspecte pe care părinții din generația actuală le abordează mai bine decât cei din alte perioade!



Nu există un manual de parenting, astfel încât fiecare generație a încercat să facă tot ce a putut cu informațiile și resursele de care dispunea la momentul respectiv. În mod firesc, deciziile și recomandările parentale au evoluat, iar multe dintre lucrurile pe care bunicii noștri le făceau cu copiii lor ar fi poate de neconceput astăzi.

De-a lungul deceniilor și odată cu progresele din domeniul medical și psihologic, am asistat la schimbări și îmbunătățiri în ceea ce privește sfaturile pentru părinți pe care le primește fiecare generație.

Și, deși există multe practici ale părinților și bunicilor noștri care încă merită făcute, există altele care s-au adaptat și s-au schimbat de-a lungul timpului. Iată trei lucruri pe care părinții de astăzi le fac mai bine decât generațiile anterioare.

Să mențină o comunicare deschisă cu copiii lor

În generațiile anterioare, viața de familie era o dinamică aproape ierarhică, în care părinții vorbeau, iar copiii doar ascultau fără să fie auziți. Cu toate acestea, datorită progreselor în psihologie, știm acum că o comunicare deschisă între părinți și copii este un lucru bun.

Am învățat, de exemplu, că ascultarea și validarea emoțiilor copiilor sunt esențiale pentru a crește adulți siguri și sănătoși din punct de vedere emoțional și că luarea lor în considerare contribuie la consolidarea autonomiei și încrederii în sine a acestora.

Parentajul partajat

Deși există cu siguranță familii în care tatăl a fost întotdeauna o figură activă, adevărul este că, în trecut, majoritatea sau toate responsabilitățile părintești și de îngrijire a copiilor reveneau mamei. În prezent, tații sunt implicați mai activ și acest lucru a adus mai multă fericire familiilor.

Citește „Mamele toxice: cum acționează, cum te manipulează și cum cred că ești al lor”

Dar, pe lângă faptul că împărțirea responsabilităților părintești a devenit mai echitabilă, și copiii au beneficiat de pe urma acestui lucru, deoarece studiile au constatat că bebelușii taților care sunt implicați în activitatea părintească învață mai repede, iar prezența taților în dezvoltarea copiilor lor poate aduce mari beneficii, cum ar fi o mai bună dezvoltare a limbajului, mai puține probleme de comportament și un somn mai bun.

Încurajarea individualității

În deceniile anterioare, rolurile de gen și așteptările de la copii erau foarte rigide. Băieții și fetele, de exemplu, trebuiau să se conformeze tiparelor vremii (ei studiau și lucrau, în timp ce fetele stăteau acasă) sau să respecte tradițiile familiale (cum ar fi să studieze aceeași carieră pe care au studiat-o tatăl, bunicul și străbunicul lor...).

Vezi și „Acesta este ADEVĂRUL despre copiii singuri la părinți”

Astăzi, însă, înțelegem că trebuie să le permitem copiilor să exploreze și să experimenteze pentru a se cunoaște pe ei înșiși și a ști ce vor să fie și să facă, încurajându-le creativitatea și individualitatea. Astfel, în loc să susținem vechile tradiții sau să avem așteptări nerealiste, facem tot posibilul să sprijinim pasiunile și talentele unice ale fiecărui copil, deoarece înțelegem că fiecare persoană este diferită și nimeni nu vine să îndeplinească așteptările altora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting





pixel