„Uităm să-i învățăm pe copii ce îi va face mai fericiți ca adulți”, potrivit unui expert în parenting: „Ignorarea acestui aspect ar putea fi o greșeală uriașă”

Data publicării:
„Uităm să-i învățăm pe copii ce îi va face mai fericiți ca adulți”, potrivit unui expert în parenting: „Ignorarea acestui aspect ar putea fi o greșeală uriașă” / FOTO: freepik.com @photoikigai
„Uităm să-i învățăm pe copii ce îi va face mai fericiți ca adulți”, potrivit unui expert în parenting: „Ignorarea acestui aspect ar putea fi o greșeală uriașă” / FOTO: freepik.com @photoikigai

Pentru că nu ne dăm seama, pentru că noi credem că este ceva care nu se învață, pentru că noi credem că ei vor realiza singuri atunci când va veni momentul, ideea este că nu ne învățăm cu adevărat copiii ce îi va face mai fericiți ca adulți.



Privind cu atenție la această situație, realizăm că este cu adevărat o chestiune importantă care ar putea schimba radical cursul vieții copiilor noștri atunci când vor crește. Paradoxal, problema pare să fie faptul că nu avem nici măcar un minut să ne oprim și să reflectăm.

Părinții, fără să își dea seama, omit să le ofere copiilor lecții despre bucuria vieții și fericirea nu doar în copilărie, etapă în care pare mai ușor să facem acest lucru, dar uităm să-i pregătim pentru a ști să fie fericiți și ca adulți.

Cu lipsa uneltelor necesare, ne confruntăm cu riscul real ca mulți copii fericiți să devină adulți nefericiți în timp, o perspectivă care nu ne aduce nici bucurie, nici mândrie ca părinți. Este, cu siguranță, ceva ce cu toții dorim să corectăm cât mai repede posibil.

Învață-i să fie fericiți

SURSA FOTO: freepik.com @standret

Deși este ceva ce pare atât de simplu, atât de evident, totuși, ne este greu să lucrăm cu copiii noștri în acest sens. Eva Moskowitz, istoric, politician și lider al reformei educaționale din America de Nord, a dedicat decenii în lucrul cu părinții și copiii aflați în situații nefavorabile. Ea subliniază că „există o diferență între a te bucura de viață ca un copil mic și a fi pregătit să te bucuri de viață ca un adult”, o perspectivă care necesită mai multă energie și intenție din partea noastră.

Definirea fericirii și înțelegerea ei pot fi provocatoare, dar este important ca micuții noștri să învețe despre acest concept pentru a deveni adulți fericiți. Potrivit Evei Moskowitz, primul pas este să-i ajutăm să nu se lase influențați și să nu cumpere mesajul constant bombardat de mass-media, care asociază fericirea cu consumerismul. Ignorarea acestui aspect ar putea fi o greșeală uriașă.

Fericirea stă în detalii

SURSA FOTO: freepik.com @standret

Ce ne aduce, într-adevăr, fericire? Dacă suntem sinceri cu noi înșine, vom constata că vârful fericirii îl atingem atunci când suntem înconjurați de oameni care ne oferă sentimentul de iubire, apreciere și respect. Experiențele trăite și relațiile interpersonale sunt momentele noastre de fericire, amintirile care rămân în memoria noastră, acele clipe care ne conturează starea de bine.

UNICEF afirmă că fericirea copiilor este strâns legată de timpul petrecut alături de familie și prieteni, de aventurile trăite împreună cu aceștia, cu atât mai mult atunci când acestea au loc în natură.

Eva Moskowitz subliniază că „cei mai fericiți copii apreciază experiențele în defavoarea posesiunilor materiale”. Fericirea nu constă în a avea, ci în a simți. De aici, importanța de a-i învăța pe cei mici să aprecieze detaliile și momentele. Putem petrece timp jucându-ne cu ei, citind cărți sau participând la jocuri amuzante. Putem găti împreună într-o zi a săptămânii sau crea împreună cu ei un proiect artistic pentru a decora spațiul lor. Putem explora împreună un muzeu sau participa la o expoziție, sau chiar să ne relaxăm la cinema într-o după-amiază.

Propunându-le jocuri care să le stimuleze simțurile și să îi ajute să reflecteze asupra experiențelor lor fericite, îi pregătim să înțeleagă și să aprecieze fericirea, nu doar acum, ci și atunci când vor deveni adulți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel