Studiile recente au evidențiat legătura strânsă dintre umor și inteligență în rândul copiilor. Deși pare surprinzător, se pare că există anumite trăsături comune între copiii amuzanți și cei inteligenți.
Fiecare copil este unic. Toți au propriile lor virtuți, calități și talente care ies în evidență într-unul sau mai multe domenii specifice. Sunt copii foarte sportivi și alții foarte artistici, sunt cei care au un raționament grozav și alții care știu mereu să ne facă să zâmbim. Dar ți-ai imaginat vreodată că inteligența și umorul ar putea merge mână în mână?
Într-adevăr, astăzi vrem să vă vorbim despre umor și impactul acestuia asupra inteligenței copiilor. De fapt, simțul umorului este un instrument excelent pentru cei mici. Îi ajută să primească o atenție pozitivă din partea adulților și să fie mai bine acceptați într-un grup. Îi poate ajuta chiar să facă față unor perioade triste sau să transforme situații dificile.
Dar, de asemenea, după cum sugerează unele cercetări, cei mai inteligenți copii sunt cei care beneficiază cel mai mult de pe urma umorului. Vă spunem de ce!
Citește și Aceasta este vârsta la care copiii înțeleg noțiunea de timp așa cum o înțelegem noi
La prima vedere, simțul umorului și IQ-ul par a fi două chstii diferite care nu sunt neapărat legate. Prejudecățile noastre ne fac uneori să considerăm că oamenii inteligenți sunt serioși și că cei mai ingenioși sau plini de umor nu se remarcă prin strălucirea lor cognitivă. Cu toate acestea, cercetările arată contrariul.
Un studiu interesant publicat în revista Humor a evidențiat că cei mai amuzanți copii sau cei cu cel mai bun umor sunt și mai inteligenți. Testul a fost realizat cu 217 elevi cărora li s-a cerut să finalizeze o serie de povești cu dialoguri pline de umor.
Acestea trebuiau să fie distractive, dar și relevante pentru context. Acestea au fost apoi evaluate de o serie de experți. Descoperirile sunt uimitoare!
Au găsit o paralelă între umor și inteligență. Cu cât un copil era mai inteligent, cu atât dialogul lor era mai creativ, distractiv, spiritual și mai relevant. Cu alte cuvinte, inteligența a fost capabilă să explice 68% din variația abilității umoristice.
Rezultatele arată că o inteligență mai mare este asociată cu un simț al umorului mai bun la copii. Dar de ce se întâmplă asta? Cui i datorează această asociere? Ei bine, acest lucru se datorează diverselor motive.
Pentru a fi o persoană comică sau amuzantă, este important să poți înțelege umorul și, de asemenea, să poți genera idei, concepte sau asocieri noi și originale. Din acest motiv, înțelegem că umorul este influențat de o serie de abilități cognitive.
Se cere să aibă un vocabular larg (care să permită o bună exprimare verbală), precum și un bun raționament abstract și o agilitate mentală ridicată. Acest lucru permite asocierea ideilor, crearea metaforelor și generarea reprezentărilor mentale ingenioase și creative.
Pe de altă parte, experiențele anterioare și învățarea joacă un rol important în a face copiii mai deștepți și mai amuzanți. Înțelegem că inteligența generală este împărțită în doi factori: inteligența fluidă (legată de potențialul înnăscut al persoanei) și inteligența cristalizată (bazată pe experiențe și învățare dobândită).
Inteligența cristalizată este cea mai asociată cu simțul umorului. Și asta pentru că micuții pot găsi material plin de umor în experiențele pe care le-au trăit, în învățarea anterioară și în situațiile la care au fost expuși înainte.
Pe scurt, tot ceea ce au văzut și auzit îmbogățește acea moștenire personală pe care o pot folosi apoi pentru a găsi sau a crea umor în diferite situații.
SURSA FOTO: freepik.com @pressfoto
Această capacitate umoristică aduce mari beneficii. După cum se spune într-un articol publicat în revista Humor, umorul este asociat cu o mai bună adaptare psihologică, niveluri mai scăzute de anxietate și depresie, o mai mare stimă de sine și satisfacție în viața. Prin urmare, este pozitiv să îl promovăm în viața celor mici.
Cu toate acestea, umorul ar trebui să fie inteligent, afirmativ, de auto-îmbunătățire. Adică o dispoziție sănătoasă care le permite să facă față stresului și să îmbunătățească relațiile cu ceilalți.
Putem contribui la aceasta oferind copiilor experiențe stimulatoare care, dincolo de îmbunătățirea inteligenței lor cristalizate, vor contribui la simțul umorului.
În plus, îi putem ajuta să privească situațiile de zi cu zi cu acel spirit relativist și facil, care îi va ajuta să vadă partea pozitivă sau distractivă din fiecare eveniment. Și este că, modul în care situațiile îi afectează va depinde de modul în care au învățat să le observe.
Pe scurt, umorul este un semn și o expresie a inteligenței unui copil și este, de asemenea, un instrument puternic pentru bunăstarea lui. Prin urmare, să-i ajutăm să-și construiască și să se bucure de simțul umorului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.