Încurajarea lecturii în copilărie: cheia către un viitor plin de posibilități și gândire critică.
Un copil care citește va deveni un adult liber, pentru că a citi înseamnă a crește. Lectura face parte din viață și ne ajută să înțelegem multe aspecte ale acesteia.
Este, de asemenea, un mare instrument de comunicare umană care ne permite să ne hrănim cu cunoștințele sau imaginația altora.
Atunci când imaginația copiilor este cultivată prin lectură, le vom spori capacitatea intelectuală, creativitatea și dezvoltarea internă.
Copiii de numai câteva luni, deși sunt încă bebeluși, pot vedea imagini, auzi o voce și indica obiecte pe paginile unei cărți de carton.
Citește și „Cum să-i inspiri copilului tău dragostea pentru lectură”
Părinții au datoria de a-și ghida copiii în acest prim contact cu lectura prin asocierea cuvintelor cu imagini și obiecte din lumea reală, acesta fiind modul în care bebelușii învață importanța limbajului.
Copiii învață limba înainte de a fi conștienți de existența cuvintelor în cărți. Lectura cărților pentru copii le stimulează imaginația și le lărgește orizontul de înțelegere a lumii.
Sursa foto: freepik.com@freepik
Îi ajută să-și dezvolte abilitățile lingvistice și de ascultare și îi pregătește să înțeleagă cuvântul scris, care este esențial pentru dezvoltarea academică.
În plus, atunci când ritmul și melodia limbajului devin o parte din viața unui copil, învățarea cititului va fi la fel de naturală ca învățarea mersului și a vorbirii.
Chiar și atunci când copiii învață să citească singuri, este necesar să continuăm să le citim cu voce tare.
Copiii au nevoie de exemplul părinților pentru a simți că cititul nu este o obligație, ci un moment de odihnă, liniște și, desigur, de petrecere a timpului liber.
Un copil care realizează că cititul face parte din viață va înțelege cum cititul este benefic pentru creșterea sa. El va vedea în lectură o largă posibilitate de a învăța lucruri noi, de a-și spori imaginația, de a descoperi povești frumoase.
Lectura ne ajută să gândim, să avem o gândire critică și, prin urmare, ne oferă libertatea de gândire și de opinie.
Un copil care citește își va deschide mintea către o lume plină de posibilități, către cunoaștere, către dezvoltarea creierului.
Vezi și „Cărți pe care să le citești neapărat dacă iubești „Gilmore Girls”
Cititul pentru creier este ca sportul pentru corp: acesta are nevoie de lectură pentru a se menține în formă și, prin urmare, un copil care citește și care include cititul în viața sa, ca o îndeletnicire și ca ceva care mă motivează, va fi un adult care gândește și care este capabil să aibă propriile preocupări.
Dobândirea de cunoștințe prin lectură este o formă de distracție atât pentru copii, cât și pentru adulții care iubesc să citească.
Sursa foto: freepik.com@joejoe999
Dacă, în calitate de părinte, sunteți preocupat să încurajați copiii să citească, îi veți ajuta să vadă cărțile ca pe o distracție și niciodată ca pe o corvoadă.
Poți citi și „ACESTEA sunt cele mai citite cărți de români”
Copiii care sunt expuși lecturii vor fi mult mai predispuși să știe să aleagă jocuri video adaptate vârstei lor, să aleagă programe de televiziune cu discernământ și să știe să spună nu atunci când chiar vor să o facă, fiind persoane mai empatice și mai asertive.
După cum vedeți, cititul este important în viața oamenilor, nu doar în viața copiilor, motiv pentru care este esențial ca, încă de când sunt bebeluși, cei mici să fie implicați în lumea lecturii, să își vadă părinții citind, iubind lectura, să aibă posibilitatea de a avea acces la cărțile care le plac acasă ori de câte ori sunt interesați să facă acest lucru.
Astfel vor trece de la un copil care citește la un adult care continuă să citească și este capabil să gândească singur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.