„Un copil timid se teme de nou, adică de situațiile, locurile sau persoanele noi.” Sfaturi prețioase pentru a-ți ajuta copilul

Data publicării:
„Un copil timid se teme de nou, adică de situațiile, locurile sau persoanele noi.” Sfaturi prețioase pentru a-ți ajuta copilul / FOTO: freepik.com@ pch.vector
„Un copil timid se teme de nou, adică de situațiile, locurile sau persoanele noi.” Sfaturi prețioase pentru a-ți ajuta copilul / FOTO: freepik.com@ pch.vector

Mulți părinți sunt îngrijorați de timiditatea copiilor lor și caută prin toate mijloacele să îi ajute, fără a avea metodele corecte.



A avea un copil timid este ceva ce poate preocupa anumite mame și tați, în special părinții care ei înșiși nu sunt timizi.

Acest lucru se întâmplă, desigur, deoarece este legat de problema copilului ideal, iar uneori este greu să acceptăm un anumit trăsătură de caracter, timiditatea.

Citește Tehnici pentru ca ai tăi copii să facă ceea ce trebuie, fără crize de furie sau discuții

Observăm frecvent părinți care, într-o măsură mai mare sau mai mică, își încurajează copiii să fie mai puțin timizi, mai sociabili, mai expresivi, să se apropie de oameni, chiar și atunci când acest lucru îi face să se simtă inconfortabil.

Psihologa clinică Aurélie Callet, coautoare a mai multor cărți pentru copii, a oferit recent o perspectivă valoroasă și sfaturi părinților de copii timizi în cadrul emisiunii La maison des Maternelles.

Cum să faci diferența între un copil rezervat și un copil timid

Sursa foto: freepik.com@pch.vector

Cum recunoaștem un copil cu adevărat timid?

„Este în jurul vârstei de patru ani când începem să ne punem întrebări despre timiditatea copilului nostru, la intrarea în grădiniță: copilul începe să conștientizeze propria imagine, va avea un judecată asupra propriei persoane și va realiza că și alții pot avea o judecată despre el.

Este, până la urmă, o problemă de raport cu lumea și cu ceilalți”, explică psihologul, potrivit Psychologies.

Confruntarea cu ceilalți la începutul școlii permite, astfel, observarea comportamentului copilului în fața colegilor săi.

Totuși, nimic nu este definitiv, explică psihologul: părinții se îngrijorează adesea prea repede, crezând că copilul lor va rămâne cu o timiditate puternică întreaga viață. 

Totuși, acest lucru nu este adevărat: mulți copii timizi în copilărie devin adulți cu relații sociale împlinite.

Cum să îți ajuți copilul dacă este timid

Sursa foto: freepik.com@freepik

Psihologul oferă sfaturi valoroase pentru a sprijini cât mai bine copilul care suferă de timiditate: „Un copil timid se teme de nou, adică de situațiile, locurile sau persoanele noi.”

Așadar, va trebui să îl ajutăm să depășească această frică de nou și acest lucru presupune mai multe acțiuni concrete recomandate de Aurélie Callet.

  • Evitați supra-protejarea copilului
  • Lucrați la încrederea în sine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting





pixel