Gonzalo Pin, un pediatru specializat în tulburări de somn la copii, trage un semnal de alarmă în legătură cu deficitul de somn care devine tot mai răspândit printre cei mici. Potrivit acestuia, lipsa atât în ore cât și în calitate a somnului reprezintă o problemă serioasă, având în vedere că aceștia se află în plină dezvoltare.
„Copiii și adolescenții au nevoie de mai multe ore de somn deoarece sunt într-o etapă importantă a creșterii lor fizice, intelectuale și emoționale. Deficitul de somn la această categorie de vârstă poate avea consecințe semnificative asupra sănătății lor pe termen lung și asupra dezvoltării lor cognitive”, a declarat Pin în cadrul conferinței „Spania are somn, o problemă de rezolvat pentru societate”.
Somnul joacă un rol esențial în refacerea și detoxifierea organismului, contribuind la repararea organelor și eliminarea toxinelor. „Unul dintre riscurile majore asociate cu deficitul de somn la copii este creșterea probabilității de a dezvolta obezitate, având un risc de 2,23 ori mai mare de a fi supraponderali sau obezi”, a adăugat el.
Statisticile arată că patru din zece copii cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani nu respectă recomandările privind durata somnului în timpul săptămânii, o realitate care afectează în special adolescenții, dintre care peste jumătate dorm mai puțin decât ar fi necesar. Astfel, 52% dintre adolescenți se prezintă la școală cu mai puțin de 8 ore de somn, ceea ce influențează negativ performanța lor academică și abilitățile lor de gestionare a emoțiilor.
SURSA FOTO: freepik.com @prostock-studio
În plus, odată cu înaintarea în vârstă, procentul copiilor și adolescenților care nu dorm suficient crește: de la clasa a III-a până în clasa a IV-a, ei petrec cu 2 ore mai puțin dormind în timpul săptămânii.
„Lipsa somnului odihnitor poate afecta negativ dezvoltarea emoțională, creșterea și chiar funcționarea cognitivă a copiilor, ducând la apariția unor simptome care pot fi confundate cu cele ale hiperactivității și deficitului de atenție, fără ca aceștia să sufere de această tulburare. Un somn inadecvat și insuficient poate provoca, printre altele, și alte probleme de sănătate, precum hiperactivitatea, impulsivitatea și chiar performanță școlară slabă”, a explicat specialistul.
Această lipsă de somn poate, de asemenea, să expună copiii unui risc crescut de tulburări mentale, cum ar fi anxietatea, depresia sau abuzul de substanțe. Specialistul subliniază că 35% dintre bolile mentale încep înainte de vârsta de 14 ani, subliniind necesitatea unei odihne adecvate atât pentru corp, cât și pentru minte.
Citește și Când adolescenții dorm puțin: Ce se întâmplă și care sunt efectele asupra creierului lor
„Studiile științifice au demonstrat că lipsa unui somn odihnitor este un factor de risc pentru mortalitate și trebuie tratat cu seriozitate, implicând și sensibilizând populația cu privire la adoptarea unor obiceiuri sănătoase de somn”, a explicat Carmen Bellido Cambrón, coordonator al Grupului de Muncă, Economie și Afaceri al Alianței pentru Somn și cercetător și coordonator al Serviciului de Prevenire a Riscurilor Ocupaționale de la Spitalul Castellón.
„Ignorarea acestei tendințe negative care afectează calitatea somnului și menținerea ei pe termen lung, până la apariția insomniei cronice, crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, precum hipertensiunea arterială sau bolile coronariene, tulburări metabolice sau endocrine, cum ar fi diabetul sau obezitatea, și modificări imunologice care pot duce la procese inflamatorii sau canceroase. De asemenea, afectează sănătatea mintală, contribuind la anxietate și depresie, afectând memoria, funcțiile cognitive și procesul de îmbătrânire”, a concluzionat Bellido.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.