Un mod rapid de a obține cooperarea copiilor, dar extrem de periculos potrivit expertului Urania Cremene

Data publicării:
Foto: Freepik @freepick
Foto: Freepik @freepick

A obține colaborarea copiișor noștri mai ales când aceștia sunt puși să facă diverse sarcini neplacute- curățenie, teme, cumpărături, etc..- e una dintre cele mai dificile provocări. 



Plătim copiii să ne ajute prin casă sau să își facă temele?”, a fost întrebarea propusă de Urania Cremene, expert în educație parentală.

Aceasta este o întrebare din ce în ce mai des întâlnită, mai ales în contextul modern, în care părinții încearcă să echilibreze educația financiară a copiilor cu dezvoltarea abilităților lor de responsabilitate.

Este important să diferențiem între două concepte: educația financiară, care presupune să-i învățăm pe copii cum să-și gestioneze banii, și cooperarea în sarcinile casnice, care se referă la modul în care familia împărtește responsabilitățile comune.

”Înainte să răspund la această întrebare ar trebui să faci o distincție între educația financiară - adică oferim copiilor bani în așa fel încât să-i învățăm să-i gestioneze - și felul în care le obținem copiilor cooperarea pe sarcini pe care le refuză, cum e cazul întrebării de mai devreme.

Dacă noi vrem să obținem cooperarea copiilor noștri plătindu-i, treaba asta nu poate să funcționeze. Gândește-te puțin. Dacă eu îmi plătesc copilul acum, cu 5 lei, că e mic, și îl motivează această sumă să-și facă temele.

Citește și: Cuvintele care îmbunătățesc capacitatea de concentrare la copii

Ce fac peste peste 6 luni, ce fac la anul? Trebuie să crească această sumă în așa fel încât copilul meu să mai fie motivat să-ți facă temele”, a mai spus Urania Cremene.

Cooperarea în gospodărie și responsabilitatea comună

Un copil ar trebui să contribuie la treburile casnice pentru că este parte din familie, nu pentru a fi recompensat financiar.

Este esențial ca cei mici să învețe că menținerea ordinii și a curățeniei în casă este responsabilitatea fiecărui membru, după capacitățile sale.

Fie că e vorba de spălatul vaselor, de strânsul jucăriilor sau de aranjarea patului, acestea sunt activități de bază pentru care copilul nu ar trebui plătit.

2. Foto: Free... (un-mod-rapid-de-a-obtine-cooperarea-copiilor--dar-extrem-de-periculos-potrivit-expertului-urania-cremene-2_54366000.jpg)

Foto: Freepik @freepick

”Deci, NU NE PLĂTIM COPIII. Dacă ne referim la treburile pe care le facem în casă, a cui e treaba? E treaba ta, a soțului tău, a copilului ma mare?

Ale cui sunt toate aceste responsabilități? Ne ajută ei pe noi sau este și treaba lor în egală măsură. Părerea mea este că suntem o familie, iar asta înseamnă că împărțim același spațiu, asta înseamnă că este treaba tuturor, după puterile fiecăruia, să-și spele vasele, să strângă de pe jos, să-și adune jucăriile și să facem în așa fel încât casa noastră să fie păstrată curat. Așa că NU, nu ne plătim copiii să ne ajute cu treburile în gospodărie”, a sfătuit expertul în parenting, Urania Cremene.

Citește și: DUR vs. PERMISIV: Două stiluri de parenting care alterează forma creierului copiilor, potrivit celui mai recent studiu

Prin urmare...

Putem concluziona spunând că plata copiilor pentru sarcini casnice sau pentru a-și face temele poate avea efecte pe termen scurt, dar se dovedește ineficientă pe termen lung. Educația financiară este importantă, însă ea trebuie să fie separată de activitățile cotidiene care contribuie la viața de familie. În loc să fie plătiți, copiii ar trebui încurajați să-și asume responsabilități ca parte integrantă a vieții de familie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel