Sunt mame cărora le place să cânte nou-născuților, de exemplu un cântec de leagăn, dar nu numai. Să vedem împreună care sunt beneficiile acestui obicei sănătos.
Cântecul de leagăn, acea melodie dulce pe care o mamă o șoptește aproape cu voce joasă copilului din brațele ei, are beneficii notabile pentru creierul și dezvoltarea lui emoțională. Un obicei ancestral, foarte vechi și care se repetă aproape instinctiv de fiecare mamă. De parcă am fi știut că a cânta nou-născuților este ceva absolut indispensabil.
Dacă ai avut de curând un micuț, cu siguranță îți place să-l îmbrățișezi, să-l legeni în brațe în timp ce cânți o melodie, poate cea pe care ți-au cântat părinții sau bunicii tăi. Alteori ajungem chiar atât de departe încât să inventăm atât muzica, cât și cuvintele. Totuși, ca prin farmec, cântatul nou-născuților devine cel mai bun mod de a-i calma, de a-i face să se relaxeze și de a-i însoți ușor către un somn profund.
Foto: Mart Production/ Pexels
Cântecul este un stimul foarte pozitiv care promovează atât dezvoltarea auditivă, cât și lingvistică a nou-născutului.
Este destul de evident să spunem că muzica îi ajută pe oameni să se relaxeze. Cu toate acestea, un copil încă nu înțelege ce este muzica și nici nu este capabil să înțeleagă cuvintele, notele, timpurile, tăcerile și melodiile.
Dar nu putem uita că creierul uman are o zonă responsabilă de procesarea și înțelegerea stimulilor muzicali. Într-adevăr, există multe studii care au confirmat o relație intimă între învățarea muzicală timpurie și abilitățile matematice ale sugarilor.
Mai bine, totuși, să procedați încet. Aici, vorbim despre cântatul nou-născuților de cântece de leagăn simple și cântece tradiționale pe care le spui adesea automat imediat ce îți ții micuțul în brațe sau când îi dai o sticlă.
Poate cântatul nou-născuților să producă cu adevărat multe beneficii pentru creier? Cu siguranță da și, mai jos, vom vedea care sunt principalele.
O voce calmă, dulce, fără modificări de ton și care poate transmite liniște și afecțiune, ajută la relaxare. Va calma plânsul, va îndepărta temerile și va transmite sentimente pozitive.
Într-o situație stresantă, când copilul este supărat, neliniștit sau a început să plângă foarte intens, nu ezitați să faceți acest lucru. Cântă-i un cântec de leagăn încet, într-o manieră relaxată. Emoțiile negative vor fi în curând alinate de sunetul muzicii sau al unui cântec, promovând o conexiune de ușurare și calm.
Este cu adevărat posibil ca cântatul nou-născuților să le îmbunătățească stima de sine? Absolut da, iar beneficiile care decurg din aceasta sunt cu adevărat interesante:
Cântatul creează o legătură auditivă și vizuală între mamă și copil. Acest moment de atenție reciprocă captează interesul copilului, îl încurajează și îl face să se simtă îngrijit. Știe că vocea este îndreptată către el, acel cântec îl face să se simtă bine și de aceea se simte protejat și mângâiat.
Toate acestea îi promovează stima de sine și, mai presus de toate, că creierul său se simte relaxat, liber de orice formă de stres declanșat, de exemplu, de frică sau de sentimentul de abandon.
Foto: RDNE Stock/ Pexels
Dacă te gândești la imaginea de a cânta nou-născuților, apar două secvențe: prima, când îi ții în brațe, a doua când e în leagăn. Cu toate acestea, părinții adesea le cântă bebelușilor chiar și în timpul hrănirii sau când își beau biberonul.
În orice caz, este o idee grozavă să fredonezi melodii, fie ele tradiționale, actuale sau chiar inventate, în timp ce micuțul mănâncă. Uneori le vine aproape automat și natural multor mame și tați, pentru că în acest fel știu că relaxează bebelușul și asta le permite să faciliteze momentul hrănirii.
Nu fi surprins dacă ai chef să îi cânți un cântec bebelușului tău, chiar dacă nu știi cuvintele sau nu ești în ton. Te va privi în ochi și îți va zâmbi, încredințându-se cu încredere îmbrățișării tale calde și lăsându-se legănat într-un univers de pace și iubire.
Știința a arătat că, atunci când devii părinte, creierul tău se schimbă și apare acea stare parentală faimoasă care te va determina să faci lucruri ciudate și poate amuzante. Această interacțiune și contact direct vor fi fundamentale pentru a-l ajuta să crească într-un mod sănătos și complet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.