Un psiholog educațional spune cum să îmbunătățești ascultarea activă cu ai tăi copii: „Asta NU ar trebui să faci!”

Data publicării:
Un psiholog educațional spune cum să îmbunătățești ascultarea activă cu ai tăi copii: „Asta NU ar trebui să faci!” / FOTO: freepik.com @sherry
Un psiholog educațional spune cum să îmbunătățești ascultarea activă cu ai tăi copii: „Asta NU ar trebui să faci!” / FOTO: freepik.com @sherry

Ana Roa, psiholog educațional și fondator al Roaeducation, subliniază importanța de a fi atent și interesat atunci când copiii tăi îți împărtășesc gândurile și sentimentele lor. 



De ce este atât de important să ascultăm cu atenție ceea ce spun copiii noștri? Pentru că, așa cum spune Ana Roa, „cine nu vrea să se simtă auzit și înțeles?” Ascultarea activă nu înseamnă doar să fim prezenți fizic, ci și să acordăm atenție cu adevărat ceea ce ne spun cei dragi. În această eră a vitezei și a stresului cotidian, este ușor să ne lăsăm pradă agitației și să nu avem timp pentru a ne opri și a ne dedica cu mult calm celor din jur.

Ascultarea activă este simplă în teorie, dar adesea complicată în practică. Înseamnă să fim cu adevărat interesați de ceea ce spune celălalt, să fim cu mintea deschisă și inima receptivă. Prin această atitudine, putem capta cu acuratețe toate mesajele pe care le transmit copiii noștri, inclusiv sentimentele lor, ideile și gândurile. Este un mod de a construi o relație solidă în familie, bazată pe înțelegere și comunicare autentică.

Citește și Adolescenții supraprotejați devin adulții pasivi și fricoși, susțin psihologii. „Acest exces de protecție poate avea consecințe neașteptate”

Construirea de relații puternice în familie este esențială

3. Un psiholo... (un-psiholog-educational-spune-cum-sa-imbunatatesti-ascultarea-activa-cu-ai-tai-copii-asta-ar-trebui-sa-nu-faci-3_63459100.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com @kremen

Potrivit acestui psiholog educațional, construirea de relații puternice în familie este esențială pentru o comunicare sănătoasă și o legătură emoțională puternică cu ai noștri copiii. Ascultarea activă reprezintă un element-cheie în atingerea acestui obiectiv.

Într-o lume agitată, în care comunicarea se desfășoară adesea la viteza luminii, ascultarea activă poate părea atât de simplă, dar, de fapt, este o abilitate complexă. Aceasta implică a ne concentra cu adevărat asupra celorlalți și asigurarea că ei simt că le acordăm atenție.

Ascultarea activă nu presupune doar să auzim cuvintele, ci și să ne conectăm la emoțiile și gândurile celorlalți. Este modul în care putem înțelege cu adevărat mesajele pe care ni le transmit, deoarece, așa cum subliniază specialistul, „vom surprinde sentimentele, ideile și gândurile lor.”

Un aspect important pe care acest expert îl aduce în discuție este legat de lipsa de răbdare în conversații. Adesea, suntem grăbiți și nu oferim interlocutorului șansa de a-și exprima în profunzime gândurile. Aceasta poate duce la încheierea rapidă a discuțiilor sau chiar la conflicte nerezolvate.

Psihologul educațional susține că ascultarea activă ar trebui să înceapă de la o vârstă fragedă, de la 3 ani în sus, pentru a dezvolta relații de calitate cu copiii. Prin acest mod de comunicare, copiii se simt în siguranță, valorizați și învață să exprime deschis emoțiile și problemele lor. Acest lucru este deosebit de important în adolescență, când comunicarea deschisă devine esențială.

Pentru a practica ascultarea activă, Ana Roa sugerează părinților să fie conștienți de dispoziția lor de a asculta și să se conecteze la gesturile și expresiile non-verbale ale copiilor. Prin folosirea empatiei și prin clarificarea înțelegerii, putem arăta celorlalți că suntem cu adevărat interesați de ceea ce ne spun.

Vezi și Patru afirmații pe care copiii trebuie să le audă pentru a-i educa cu succes, potrivit unui expert în parenting

Ce trebuie să facă părinții și ce nu

2. Un psiholo... (un-psiholog-educational-spune-cum-sa-imbunatatesti-ascultarea-activa-cu-ai-tai-copii-asta-nu-ar-trebui-sa-faci-2_11442300.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com @New Africa

Greșeli de evitat cu copiii noștri

Când vine vorba despre comunicarea cu copiii noștri, există câteva greșeli pe care ar trebui să le evităm. Ana Roa, psiholog educațional și fondator al Roaeducation, oferă câteva sfaturi prețioase pentru a construi relații mai puternice cu cei mici.

Distragerile: Atenția noastră poate fi variabilă, dar este esențial să încercăm să menținem un nivel de atenție constant atunci când copiii ne vorbesc. Evitați să vă distrați sau să vă pierdeți concentrarea în timpul conversației.

Întreruperi si contraargumente: Copiii au nevoie să se simtă ascultați și să-și exprime gândurile. Evitați să-i întrerupeți în mod constant și să aduceți contraargumente. Lăsați-i să-și spună cuvântul.

Judecățile de valoare: Evitați să judecați sau să criticați ceea ce copiii spun. Judecățile pot bloca comunicarea deschisă.

Respingerea sentimentelor: Nu minimizați sau respingeți sentimentele copiilor spunând lucruri precum „nu-ți face griji, asta nu-i nimic”. Fiecare sentiment este important pentru ei.

Sindromul expertului: Evitați să oferiți soluții înainte ca micuțul să-și exprime gândurile. Lăsați-i să își dezvolte propria perspectivă.

Ce funcționează

Apropie-te de copil: Când vorbește, coborâți-vă la nivelul lui, priviți-l în ochi și atingeți-l pentru a arăta că sunteți prezenți și interesați.

Nu întrerupeți discursul: Permiteți copilului să-și termine exprimarea și apoi reiterați ceea ce au spus, pentru a vă asigura că ați înțeles.

Concentrează-te pe copil: Focalizați-vă pe ceea ce spune copilul, evitați să vă concentrați pe propriul discurs în timp ce vă vorbesc.

Arată empatie: Folosiți mici comentarii pentru a arăta că înțelegeți și simțiți cu adevărat ceea ce simt ei.

Fii conștient de limbajul corpului: Atât al tău, cât și al copilului tău. Gesturile și expresiile fac parte din comunicare.

Oferă-i copilului tău toată atenția ta: Evitați distragerile precum telefonul mobil și practicați mindfulness pentru a fi cu adevărat prezenți în momentul conversației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel