Un psiholog explică „strategia ușii din spate” – metoda prin care părinții pot educa sănătos copiii

Data publicării:
Un psiholog explică „strategia ușii din spate” – metoda prin care părinții pot educa sănătos copiii / FOTO: freepik.com @irabrester
Un psiholog explică „strategia ușii din spate” – metoda prin care părinții pot educa sănătos copiii / FOTO: freepik.com @irabrester

Există numeroase tehnici pentru a-ți educa copilul, iar un psiholog specializat în copii propune metoda „ușii din spate”.



„Majoritatea dintre noi reușim să ne conectăm cu copilul spunând lucruri precum: «Înțeleg că ești supărat!» sau «Sunt aici, vreau să te ajut.» Sunt sugestii grozave pentru stabilirea unei conexiuni, nu-i așa? Ei bine, nu și în cazul copiilor extrem de sensibili”, notează Becky Kennedy, psiholog pentru copii, pe contul său de Instagram, conform parents.fr.

Aceste intervenții sunt considerate strategii de tip „ușă din față”, deoarece „ne adresăm direct copilului, numim deschis emoția pe care o trăiește și ne oferim sprijinul într-un mod clar. Este ca și cum am încerca să intrăm pe ușa din față a «casei» emoționale a copilului nostru pentru a fi alături de el.”

Totuși, această abordare nu funcționează în cazul copiilor care experimentează emoțiile la o intensitate foarte mare. „Copiii sensibili resping astfel de propuneri. De ce? Pentru că există un nivel de rușine și teamă care le blochează vulnerabilitatea și dorința de a te lăsa să intri.”

Înseamnă asta că acești copii preferă să fie singuri? De fapt... nu. Ei au o nevoie disperată de conexiune, deoarece se simt copleșiți mai des și mai ușor decât alți copii.

Însă, au nevoie de acest lucru într-un mod mai puțin tradițional – prin „strategia ușii din spate”, explică specialistul.

Citește și Părinții care cresc copii puternici mental folosesc întotdeauna aceste 10 afirmații „simple, dar puternice”, conform unui psihoterapeut

Strategia „ușa din spate”

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Aceasta presupune să găsim o modalitate de a aborda copilul într-un mod ocolit, fără a numi în mod direct problema care îl face vulnerabil.

„Strategiile indirecte ajută la evitarea rușinii, oferind sprijin într-un mod mai subtil: povestind experiențe personale, vorbind într-o manieră relaxată sau împărtășind o idee”, sugerează Becky Kennedy.

De exemplu, te poți preface că nu observi „furtuna” emoțională prin care trece copilul tău și să inițiezi o conversație despre evenimente similare din viața ta, împărtășind cum te-ai simțit în acele momente. Această abordare îl poate ajuta să se simtă mai puțin singur.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel