În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, moderatoarea Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro, a discutat cu Daniela Gavankar - profesor universitar, psiholog, consilier de dezvoltare personală, coach, dar și mentor pentru psihologi - un subiect de mare importanță pentru dinamica familială și dezvoltarea copiilor: rolul tatălui în creșterea și formarea acestora.
„Studiile arată că prezența tatălui în viața copilului are un impact semnificativ asupra dezvoltării emoționale, dar și sociale. Mulți se întreabă, însă, ce înseamnă cu adevărat să fie tatăl prezent în viața copilului său. Prin urmare, vă propun să începem chiar de la acest aspect, pentru că tot suntem la emisiunea Părinți Prezenți, ce înseamnă să fii un tată prezent?” a întrebat Loredana Iriciuc.
Daniela Gavankar a subliniat că prezența unui tată nu înseamnă că acesta trebuie să fie fizic acasă tot timpul sau să renunțe la carieră. „Cu siguranță eu nu o să spun că tata trebuie să fie non-stop acasă sau să-și lase job-ul, afacerile sau ce mai face el pentru a fi tot timpul acasă. Sigur că nu vorbesc despre asta și fac de la început această precizare”.
Însă, mesajul expertei este clar: prezența fizică nu este suficientă dacă nu există și o prezență emoțională, o atenție conștientă și constantă: „cu toții avem job-uri - și mama are job, și tata are job - dar, în timpul în care ești acasă, este foarte important să nu uiți că ai un copil în grija și responsabilitatea ta!”
Indiferent cât de implicată este mama, absența tatălui lasă un gol considerabil în viața copilului. Daniela Gavankar atrage atenția asupra faptului că acest gol poate avea repercusiuni pe termen lung.
„Indiferent cât de multe lucruri face mama pentru un copil - să ne imaginăm că într-o parte stă mama și într-o parte stă tata - dacă tatăl nu e acolo, locul acela este liber și, din păcate pentru copil, creează un gol din multe puncte de vedere”, subliniază Daniela Gavankar la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
În cazul băieților, această absență poate avea efecte emoționale și comportamentale profunde. „Copilul băiat își dorește să fie important în viața tatălui său”, explică Gavankar, „iar dacă nu primește atenția necesară în urma unor comportamente pozitive, poate apela la gesturi neadecvate pentru a atrage această atenție”.
SURSA FOTO: freepik.com @volodymyr-t
„Când un cuplu anunță sarcina, amândoi sunt foarte bucuroși că se întâmplă asta, dar, ușor, ușor după venirea copilului în familie se întâmplă că se departajează rolurile și copilul rămâne în grija mamei. E de discutat aici: copilul se naște din doi părinți și ar fi foarte important să-l așezăm pe tată într-o poziție egală cu mama.
Este foarte important să-i dăm importanță tatălui!
Se vorbește atât de mult despre mame, despre sacrificiul mamelor și despre cât de multe fac mamele pentru copii - evident să fie așa, pentru că da, mamele sunt mai implicate - dar importanța părinților este egală”, mai spune experta.
Un alt punct important ridicat de mentorul pentru psihologi este rolul modelului masculin în viața băieților. Gavankar menționează că un copil își idealizează tatăl în primii ani de viață și caută aprecierea acestuia indiferent de comportamentul tatălui.
„Copilul băiat își dorește să fie important în viața tatălui său, să fie valorizat de tată, își dorește atenția lui, își dorește să fie important pentru tatăl său. El va face tot ce-i stă în puteri să capete această atenție din partea tatălui. Băieții au nevoie să fie valorizați de tată și vor căuta asta!” atrage atenția Daniela Gavankar.
Această nevoie de validare este parte integrantă din identitatea unui băiat, iar absența tatălui poate alimenta nesiguranțe și complexe care se manifestă ulterior în viața adultă.
SURSA FOTO: freepik.com @saulich
„Eu acum vorbesc despre nevoile copilului: copilul are nevoie de tată! Sigur, logistic poate că tata e plecat sau nu mai este în viață. Asta nu neagă această nevoie a copilului de a fi important pentru tatăl lui.
Copiii își idealizează tatăl, mai ales când sunt mici. Indiferent, poate să fie un tată cu un comportament neadecvat și totuși, copilul băiat își va dori aprecierea lui”, mai spune Daniela Gavankar.
Copiii au nevoie să experimenteze și să se hrănească din ambii poli parentali, iar lipsa tatălui sau ignorarea importanței acestuia creează o disparitate în procesul de maturizare emoțională a copilului.
„Cu toate astea știute, e foarte bine să ne gândim la responsabilitatea pe care o avem! Am adus un copil pe lume, mama se ocupă în general de el, dar tu, ca tată, ai o contribuție și o responsabilitate care nu poate să fie dată la o parte. Nu poate niciodată o mamă să se ocupe de lucrurile pe care trebuie să le aducă tatăl în viața copilului”, a mai spus experta.
Așadar, a fi un tată prezent nu se referă doar la prezența fizică, ci mai degrabă la implicarea activă, autentică și afectivă în viața copilului. În acest fel, tatăl își îndeplinește rolul unic în educația copilului, construind o relație bazată pe sprijin, încredere și modelare.
URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI INTEGRAL:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.