Uniforma școlară: de ce este importantă

Data publicării:
Uniforma școlară: de ce este importantă / FOTO: freepik.com@ ulkas
Uniforma școlară: de ce este importantă / FOTO: freepik.com@ ulkas

Deși ne aflăm încă în perioada vacanțelor școlare, semnul de întoarcere la școală începe încet să apară în magazine. Pentru mulți părinți, ducerea copiilor la școală reprezintă o cheltuială majoră, atât în ceea ce privește materialele educaționale (cărți, caiete, pixuri etc.), cât și uniforma școlară obligatorie în unele școli.



Multe familii nu își pot permite astfel de costuri ridicate, dar uniforma școlară are implicații pozitive pentru copii.

Definiția și originea uniformei școlare

Ce este o uniformă școlară? Este un veșmânt distinctiv purtat de elevii unei instituții de învățământ a cărei utilizare este obligatorie. Este un veșmânt cu istorie, care a început să fie purtat de congregațiile religioase din Franța și Anglia. Copii din medii diferite (de la clasele cele mai sărace la cele mai bogate) frecventau școlile congregațiilor.

Pentru a evita diferențele și distincțiile de clasă socială, religioșii care conduceau școlile au introdus uniforma școlară. Era esențial ca uniforma să fie accesibilă pentru toată lumea și să fie suficient de rezistentă pentru a rezista tot anul școlar.

Primele uniforme au fost concepute chiar de către religioase, erau simple și trebuiau să respecte anumite reguli de modestie, cum ar fi fustele fetelor care le acopereau genunchii. Hainele erau foarte simple și de culori neutre, precum alb, gri, albastru marin și maro. Băieții purtau pantaloni (scurți sau lungi, în funcție de perioada anului), un tricou polo alb și un pulover cu decolteu în V, iar fetele purtau pantaloni sub genunchi, un sacou cu nasturi și un tricou polo alb. În plus, era completată de obicei cu îmbrăcăminte sport: pantaloni sport și un tricou.

În prezent, uniforma este folosită atât în școlile publice, cât și în cele private, iar în toate țările lumii copiii pot fi văzuți ieșind de la școală în uniformă.

De fapt, deși în unele țări este obligatorie, școlile nu le furnizează, iar familiile trebuie să le cumpere, ceea ce înseamnă un mare efort economic care de prea multe ori este imposibil. Lipsa uniformei poate fi un motiv de abandon școlar. Uniformele școlare facilitează condiții de concurență echitabile între elevi și reduc discriminarea.

Care sunt avantajele purtării unei uniforme școlare?

Problema uniformei școlare este una controversată și există persoane care sunt împotriva ei și persoane care sunt în favoarea ei. Unele dintre avantajele purtării uniformei școlare sunt următoarele:
Îmbunătățește performanțele elevilor. Uniforma școlară îi ajută pe elevi să fie mai concentrați în clasă, deoarece se creează o atmosferă mai formală, astfel încât performanțele lor se îmbunătățesc, la fel ca și notele lor.
Contribuie la egalitate. Cu uniforma, toți elevii sunt îmbrăcați la fel, astfel încât diferitele medii sau niveluri economice nu sunt observate. Acest lucru este deosebit de important în școlile în care există copii din medii foarte diferite.
Crește stima de sine. Faptul că toți copiii dintr-o școală se îmbracă la fel dezvoltă încrederea în sine și consolidează stima de sine, deoarece se creează un sentiment de apartenență.

Școlile din România ar putea impune uniforma obligatorie și ar urma să fie oferită gratuit elevilor

Școlile ar putea impune uniforma obligatorie, conform unui proiect depus la Senat pentru a modifica Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 (Legea Deca-Iohannis). Uniformele ar fi gratuite pentru elevi.

Proiectul de lege adaugă trei amendamente importante la Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cunoscută și ca Legea Deca-Iohannis:

Uniforma școlară obligatorie:

La Articolul 11, alineatul (2^1) propune ca școlile să poată solicita utilizarea obligatorie a uniformelor școlare pentru buna desfășurare a cursurilor și activităților educative.

Detaliile tehnice privind obiectele vestimentare și de încălțăminte vor fi aprobate prin ordin al ministrului educației.

Uniforma va fi acordată gratuit elevilor, finanțarea fiind asigurată din fonduri guvernamentale (bugetul de stat, bugetul Ministerului Educației sau alte instituții de coordonare școlară) și bugetele locale (consilii județene/Consiliul General al Municipiului București, consilii locale) sau fonduri externe nerambursabile.

Dreptul la uniformă gratuită:

La Articolul 106, după litera m) se adaugă litera n), care garantează elevilor dreptul de a beneficia gratuit de uniformă școlară.

Finanțarea uniformelor:

La Articolul 126, după litera r) se adaugă litera s), care permite unităților administrativ-teritoriale să acopere cheltuielile pentru finanțarea și acordarea gratuită a uniformelor școlare din bugetele locale și sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, conform metodologiei aprobate de Ministerul Educației.Analiză

Uniforma școlară obligatorie:

Introducerea uniformei școlare obligatorii are ca scop crearea unui mediu educațional uniform și organizat, reducând diferențele socio-economice dintre elevi. Totuși, implementarea sa poate întâmpina rezistență din partea celor care consideră că uniformele limitează expresia individuală.

Dreptul la uniformă gratuită:

Garantarea uniformelor gratuite pentru toți elevii este un pas semnificativ spre asigurarea egalității în educație. Acest drept poate reduce povara financiară asupra familiilor și poate contribui la creșterea participării școlare, în special în rândul elevilor din medii defavorizate.

Finanțarea uniformelor:

Prevederea unor surse clare de finanțare pentru uniformele școlare asigură sustenabilitatea acestei inițiative. Diversitatea surselor de finanțare (fonduri guvernamentale, locale și externe) este un aspect pozitiv, deoarece reduce riscul de dependență de o singură sursă și oferă flexibilitate în implementare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Educatie





DC Media Group Audience
pixel