Cum cresc copiii și ce fel de mesaje primesc în copilărie poate să le afecteze viața pe termen lung.
Dacă un copil este pedepsit frecvent, dacă îi se țipă în față sau este crescut în severitate și critici constante, riscă să se confrunte cu probleme serioase la adolescență sau chiar mai târziu.
Depresia, stima de sine scăzută, sau chiar dependențele sunt doar câteva dintre lucrurile care pot apărea atunci când nu învățăm să gestionăm corect educația unui copil.
Urania Cremene, expertă în parenting, subliniază că asta nu e o exagerare. E realitatea pe care o trăiesc mulți copii care ajung să se simtă mici și neimportanți.
„Bătaia nu e ruptă din rai”. Fie că vorbim de o palmă la fund, de o ceartă sau de un reproș, mesajul pe care îl transmiteți unui copil este același: „Te iubesc, dar trebuie să suferi ca să înveți”.
Și, chiar dacă nu ne dăm seama, acest tip de educație poate lăsa urme adânci.
Dacă un copil aude mereu „Nu te iubesc dacă te porți așa” sau „Uite ce-ai făcut! Nici atât nu poți să faci bine?!”, va crește cu senzația că nu merită iubirea, că nu e destul de bun pentru a avea relații echilibrate sau joburi care să-i placă.
În plus, dacă un copil nu este lăsat să greșească, nu va învăța niciodată să își ierte greșelile. Și toți greșim. Dacă nu știm să învățăm din greșelile noastre, ajungem să credem că nu suntem suficient de buni și trăim tot timpul în umbra altora.
„Acei copii care au fost pedepsiți, la care s-a țipat în copilărie sau care au crescut cu severitate, cu critică, cu perfecționism, riscă să aibă probleme comportamentale, depresie sau stimă de sine scăzută la adolescență și maturitate.
Ba chiar crește riscul de a dezvolta dependențe de tot felul. Chiar cred că nu mai este un mister faptul că bătaia nu e ruptă din rai. Fie că vorbim de o urecheală, de o palmuta la fund sau cearta, mesajul din spate este același: Iubirea inseamna suferință. Te rănesc pentru că te iubesc.
SURSA FOTO: Freepik.com@freepik
Un copil care aude des nu te mai iubesc dacă te porți așa sau Uite ce-ai făcut! Nici atat nu poți să faci bine?!, va crește cu mesajul că nu merită să fie iubit, că nu e destul de bun pentru relații echilibrate sau joburi care să îi placă și la care să fie plătit pe măsură.
Un copil care nu este lăsat să greșească nu va ști să-și ierte greșelile.
Și greșin de nenumărate ori într-o viață, însă dacî nu știm să transformăm greșelile în lecții, nu facem decât să creștem în noi sentimentul că nu suntem buni, că ceilalți sunt mai buni și că trăim în umbra altora. Și nu este o exagerare”, transmis experta Urania Cremene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.