Ca părinți, vrem să ne încurajăm copiii, să-i vedem siguri pe ei și capabili să meargă prin viață cu fruntea sus.
Așa că îi lăudăm des: „Bravo, ești cel mai bun!”, „Ce copil minunat ești!”, „Ești un geniu!”.Dar, paradoxal, lauda exagerată nu le oferă siguranță interioară. În schimb, îi face dependenți de aprobarea noastră. Să caute validare din exterior.
Să se teamă de greșeli, pentru că dacă azi sunt „cei mai buni”, mâine, dacă nu reușesc, ce mai sunt?
SURSA FOTO: Freepik.com@EyeEm
În loc de „Bravo!”, putem oglindi efortul: „Ai muncit mult la asta, te-ai descurcat bine!” „Ai avut răbdare să rezolvi tot puzzle-ul!” „Ai găsit o soluție creativă!”Când copiii învață să-și recunoască propriile reușite, încrederea lor nu mai depinde de laude. Se simt capabili, nu pentru că noi le spunem, ci pentru că o simt ei înșiși.
„Ca părinți, vrem să ne încurajăm copiii, să-i vedem siguri pe ei și capabili să meargă prin viață cu fruntea sus. Așa că îi lăudăm des: „Bravo, ești cel mai bun!”, „Ce copil minunat ești!”, „Ești un geniu!”. Dar, paradoxal, lauda exagerată nu le oferă siguranță interioară. În schimb, îi face dependenți de aprobarea noastră.
Să caute validare din exterior. Să se teamă de greșeli, pentru că dacă azi sunt „cei mai buni”, mâine, dacă nu reușesc, ce mai sunt?Ce putem face în schimb?În loc de „Bravo!”, putem oglindi efortul: „Ai muncit mult la asta, te-ai descurcat bine!” „Ai avut răbdare să rezolvi tot puzzle-ul!” „Ai găsit o soluție creativă!”
Când copiii învață să-și recunoască propriile reușite, încrederea lor nu mai depinde de laude. Se simt capabili, nu pentru că noi le spunem, ci pentru că o simt ei înșiși”, sunt sfaturile oferite de specialistul în parenting Urania Cremene.
SURSA FOTO: Freepik.com@The Yuri Arcurs Collection
Astfel, potrivit acesteia, laudele exagerate pot părea un mod natural de a sprijini copiii, dar este esențial să le cultivăm o încredere bazată pe efortul propriu și realizările personale.
Atunci când încurajăm copiii să aprecieze procesul și să își recunoască propriile merite, îi ajutăm să dezvolte o încredere interioară durabilă, care nu depinde de aprobarea din exterior.
Astfel, ei vor învăța să își asume riscuri, să accepte greșelile ca pe niște lecții valoroase și să meargă mai departe cu încredere, indiferent de provocările întâlnite.
sursa foto: DC Studio
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.