Vârsta pubertății scade alarmant, chiar până la 6 ani! Riscurile acestei tendințe îngrijorătoare, explicate de experți

Data publicării:
Vârsta pubertății scade alarmant, chiar până la 6 ani! Riscurile acestei tendințe îngrijorătoare, explicate de experți / FOTO: freepik.com @polubiatka
Vârsta pubertății scade alarmant, chiar până la 6 ani! Riscurile acestei tendințe îngrijorătoare, explicate de experți / FOTO: freepik.com @polubiatka

Pubertatea începe din ce în ce mai devreme, uneori chiar la vârsta de șase ani, în cazul unor fete. 



Pubertatea reprezintă perioada de tranziție între copilărie și adolescență, în care băieții și fetele trec prin schimbări semnificative ale corpului lor. Aceste transformări pot genera, adesea, multe îndoieli și nesiguranțe.

De obicei, pubertatea începe între 8 și 13 ani la fete și între 9 și 14 ani la băieți. Totuși, în ultimii ani, s-a observat cu îngrijorare că pubertatea începe tot mai devreme, fiind raportate cazuri de fete care o experimentează încă de la vârsta de șase ani.

Care sunt cauzele acestui fenomen?

Citește și Vârsta la care adolescenții preistorici, de acum 25.000 de ani, intrau în pubertate, potrivit unui nou studiu. Este prima dovadă!

Ce este pubertatea?

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Pubertatea este perioada din viață în care corpul unui băiat și al unei fete începe să se maturizeze din punct de vedere sexual.

La fete, pubertatea apare de obicei mai devreme, fiind marcată de dezvoltarea mugurelui mamar, care reprezintă prima schimbare fizică semnificativă. Zona mameloanelor devine mai fermă, iar sânii încep să se umfle. În general, pubertatea la fete începe în jurul vârstei de 10 sau 11 ani, dar în unele cazuri poate începe mai devreme, la 6 sau 7 ani, notează specialiștii de la bebesymas.com.

Prima menstruație (cunoscută sub numele de menarhe) apare de obicei la unu până la trei ani după debutul dezvoltării sânilor. Vârsta medie de apariție a primei menstruații la fete este în jurul vârstei de 12 ani, dar în unele cazuri aceasta poate apărea mai devreme, chiar de la 8 ani.

La băieți, pubertatea începe de obicei mai târziu, în jurul vârstei de 12 ani, dar poate începe încă de la 9 ani în unele cazuri. Majoritatea fetelor își termină pubertatea la 14 ani, în timp ce majoritatea băieților o termină la 15 sau 16 ani.

Fetele și băieții se dezvoltă din ce în ce mai devreme


Potrivit cercetărilor din ultimele decenii, această tendință de pubertate mai timpurie s-a manifestat treptat. În cadrul unei cercetări din anii '90, la care au participat peste 17.000 de fete, s-a observat că vârsta medie la care au început să se dezvolte sânii era de 9,96 ani, cu un an mai devreme decât vârsta considerată normală conform înregistrărilor anterioare.

Studiile mai recente, realizate atât în Europa, cât și în Statele Unite, au confirmat că, deși schimbările au fost lente și diferențele nu sunt semnificative din punct de vedere al anilor, scăderea vârstei la care apare pubertatea este un fenomen observat în multe țări.

De exemplu, un studiu din 2018 efectuat în Danemarca a arătat că atât fetele, cât și băieții au început să experimenteze schimbările tipice ale pubertății la vârste mai mici decât părinții lor. În medie, fetele au avut prima menstruație cu trei luni mai devreme decât mamele lor, în timp ce băieții au început să aibă modificări ale vocii cu până la un an mai devreme decât vârsta înregistrată în studiile anterioare.

Un alt studiu din 2009, realizat la Copenhaga, a evidențiat o reducere de un an a vârstei de debut al pubertății pe o perioadă de cincisprezece ani. Astfel, vârsta medie la care fetele începeau pubertatea era de 10,88 ani în 1991, iar în 2006 aceasta a scăzut la 9,86 ani.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Obezitatea infantilă, stresul, substanțele chimice… printre cauze

Motivele din spatele scăderii vârstei la care apare pubertatea au fost studiate pe larg în ultimii ani. Potrivit unui articol recent din The New York Times, experții sunt confuzi, deoarece nu pare să existe o cauză unică care să explice acest fenomen.

Unul dintre principalele motive identificate în aceste studii este obezitatea infantilă, deoarece excesul de masă corporală accelerează procesele biologice care duc la debutul pubertății, avansând astfel vârsta acestuia cu aproximativ trei ani.

Potrivit unui studiu din 2003, fetele care au fost obeze în copilărie tind să aibă prima menstruație mai devreme decât celelalte fete. De asemenea, un alt studiu din 2009 a arătat că băieții și fetele care aveau o greutate mai mare la vârsta de șapte ani aveau șanse mai mari de a experimenta pubertate timpurie.

Totuși, același studiu din 2009 menționează că, indiferent de indicele de masă corporală la vârsta de șapte ani, s-a observat o tendință generală de scădere a vârstei la care atât băieții, cât și fetele încep să experimenteze schimbările specifice pubertății, ceea ce sugerează că obezitatea nu este singurul factor implicat.

Un alt studiu a corelat pubertatea timpurie cu creșterea accelerată a greutății și înălțimii în primii ani de viață. În cazul băieților, copiii care au avut o creștere mai rapidă în primii cinci ani aveau mai multe șanse să înceapă pubertatea mai devreme. Rezultatele au fost similare și în cazul fetelor.

Pe de altă parte, multe cercetări au indicat și faptul că genetica, diverși factori de mediu și stilul de viață, cum ar fi stresul și alimentația, ar putea influența debutul pubertății timpurii.

Mai multe studii au constatat că băieții și fetele care au trăit evenimente traumatice în primii ani de viață (precum victimele abuzului sau martorii violenței domestice) au mai multe șanse să înceapă pubertatea la o vârstă fragedă și chiar să îmbătrânească prematur.

Alte cercetări s-au concentrat asupra sarcinii, o perioadă importantă de dezvoltare. Studiile efectuate în urmă cu câțiva ani au arătat că administrarea de medicamente pentru durere, cum ar fi paracetamolul, poate avansa debutul pubertății la fete.

În plus, contactul cu substanțele chimice din produsele de igienă și cosmetice ar putea fi un factor contribuind la acest fenomen. Multe dintre acestea conțin ftalați, parabeni și microplastice, substanțe care pot fi dăunătoare pentru bebeluș și care, conform unui studiu, sunt legate și de debutul pubertății timpurii.

De ce este îngrijorător?

Pe lângă faptul că pubertatea timpurie scurtează anii copilăriei, experimentarea tuturor acestor schimbări hormonale la o vârstă fragedă poate avea consecințe asupra sănătății, atât fizice, cât și psihice.

Diverse studii au arătat că pubertatea precoce este legată de un risc crescut de apariție a unor boli în viața adultă, precum obezitatea, diabetul de tip 2 la bărbați, migrenele la fete, bolile cardiovasculare și anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân la femei.

De asemenea, impactul emoțional și mental al pubertății timpurii este un alt motiv de îngrijorare. Experiența acestor schimbări importante la o vârstă prea fragedă face ca unii copii să nu fie pregătiți emoțional, ceea ce le afectează bunăstarea mentală.

Potrivit cercetărilor, copiii care trec prin pubertate devreme tind să înceapă să consume alcool mai devreme, deoarece par mai maturi din punct de vedere fizic, chiar dacă nu sunt la fel de maturi din punct de vedere mental. De asemenea, un alt studiu a arătat că acești copii au un risc mai mare de a suferi accidente în adolescență.

Pentru părinți, poate fi îngrijorător faptul că există posibilitatea ca propriile lor copii să înceapă pubertatea mai devreme. De aceea, este esențial să menținem o relație strânsă cu ei, nu doar pentru a fi conștienți de orice schimbări fizice sau emoționale care pot apărea și pentru a discuta cu medicul, dar și pentru a-i sprijini și însoți în acest proces.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel