„Violențele” educaționale cu care copiii se confruntă zilnic. Expert: „Fizic, psihologic sau verbal, este o formă de umilire pentru copii!”

Data publicării:
„Violențele” educaționale cu care copiii se confruntă zilnic. Expert: „Fizic, psihologic sau verbal, este o formă de umilire pentru copii!” / FOTO: freepik.com @maksymfesenko
„Violențele” educaționale cu care copiii se confruntă zilnic. Expert: „Fizic, psihologic sau verbal, este o formă de umilire pentru copii!” / FOTO: freepik.com @maksymfesenko

Ai obliga un adult să-și termine mâncarea din farfurie? Ai mângâia părul unui necunoscut doar pentru că ți se pare drăguț? Aceste întrebări par absurde, dar copiii se confruntă cu astfel de situații în fiecare zi. 



În cartea sa „Ce se întâmplă dacă am schimba unghiul?”, Fanny Vella folosește umorul pentru a ne provoca să ne gândim la modul în care ne comportăm cu copiii noștri, notează psychologies.com

„Când s-a născut fiica mea, eram hotărâtă să o educ așa cum m-au educat părinții mei”, povestește Fanny Vella, ilustratoare și autoare a cărții „What if we changed angles?”. „Dar, într-o zi, în timp ce o consolam, cineva mi-a spus: 'Nu o ține mereu în brațe când plânge, altfel te va cere de fiecare dată când lucrurile nu merg bine'. Atunci am realizat că vreau ca fiica mea să știe că poate conta pe mine când are nevoie. Sunt aici pentru asta!”

De atunci, Fanny a fost prinsă între ceea ce i se spunea și ceea ce simțea că trebuie să facă. Pentru a-și calma frământările, a început să deseneze: „Am ilustrat situațiile problematice înlocuind copiii cu adulți, iar rezultatele au fost amuzante și uneori grotești.” Acest exercițiu a ajutat-o să păstreze un ochi critic asupra propriului mod de a-și educa fiica.

Astfel, ea desenează doar situații reale, fie că este actriță în ele, fie că este martoră. În timp, s-au adunat suficiente desene pentru a face o carte, a cărei ediție extinsă a fost publicată sub titlul „Dacă am schimbat unghiul?”.

Un obiectiv educațional, multiple soluții!

SURSA FOTO: freepik.com @volodymyr-t

„Rolul de părinte grijuliu este extrem de vast și nu mă regăsesc deloc în formele sale extreme”, explică ilustratoarea. „Pentru unii, să-ți săruți copilul când doarme este o formă de violență educațională obișnuită, deoarece nu ai consimțământul lui. Pentru mine, acest tip de prevenție merge prea departe: trebuie să lăsăm loc spontaneității în educație și în exprimarea dragostei față de copiii noștri.”

Cu toate acestea, recunoaște că a sa carte abordează anumite forme de violență educațională obișnuită - fizică, psihologică sau verbală - care au fost mult timp considerate cele mai bune metode de a insufla principii și bune maniere copiilor.

„Astăzi, acestea sunt puse sub semnul întrebării, deoarece reprezintă o formă de umilire pentru copil”, subliniază Fanny Vella. „Cartea mea ne invită să luăm în considerare și alte modalități de transmitere a acelorași principii.”

Fiecare scenariu din cartea sa, care scoate în evidență o problemă, vine însoțit de o propunere de reformulare. De exemplu, în loc să forțezi un copil să dea un pupic de „la revedere” unui adult, poți spune: „Poți să-ți iei rămas bun cu un semn, dacă preferi”.

Și de ce să nu-i permiți copilului să-și pună deoparte „comorile prețioase” înainte de sosirea prietenilor, lăsând la vedere doar jucăriile pe care este dispus să le împartă?

„Când eram studentă”, mărturisește Fanny Vella, „îmi puneam deoparte obiectele de preț înainte de a începe o petrecere, ca să nu-mi fac griji că vor fi stricate. La fel este și pentru copii! A discuta despre lucrurile care le sunt dragi este un mod de a-i respecta, în timp ce îi învățăm să împartă.”

O carte care te provoacă la reflecție

SURSA FOTO: freepik.com @tatianagorbunova

Raportate la adulți, unele scene din carte par mult mai intense, precum cea în care o tânără plânge pe stradă, cu pantalonii rupți: „Soțul meu o să mă omoare, mi-am rupt blugii!”.

„Ideile mele sunt inspirate de conversațiile cu copiii”, explică Fanny Vella. Atunci când le transpune, unele capătă un alt înțeles.

Problema violenței în familie este una la care lucrează îndeaproape. Dar, revenind la copii, această expresie „mă omoară mama/tata” este destul de comună. Copiii care o folosesc se tem de reacțiile părinților. „Personal, sper că dacă fiica mea se rănește, va avea întotdeauna încredere să vină să-mi vorbească despre asta, indiferent de starea hainelor ei. Aceasta mă obligă să-mi controlez reacțiile, pentru că uneori este greu când copiii sparg ceva ce tocmai le-am cumpărat!”

Cu toate acestea, nu trebuie să privim această carte ca pe un manual de perfecțiune. „Fiecare dintre noi face tot ce poate, în funcție de disponibilitatea și răbdarea pe care o are”, insistă ilustratoarea.

„Cu partenerul meu, încă mai descoperim lucruri noi. De exemplu, ne place să mâncăm dulciuri seara, dar nu dorim să încurajăm acest obicei nesănătos la fiica noastră. Așa că așteptăm până când doarme. Însă s-a întâmplat să vorbim engleză în fața ei și să spunem «Înghețată în seara asta?». După aceea, ne-am dat seama că nu este corect să o excludem din conversațiile noastre. Trebuia doar să așteptăm până când ea nu mai era în preajmă!”

Prima parte a cărții oferă o compilație de scene amuzante și puternice, îmbogățite cu intervenții de la experți în parenting și psihologi, care oferă o perspectivă profesională asupra subiectului. Partea a doua este o scurtă bandă desenată pe același principiu al comportamentului adulților față de un alt adult, aplicat și în cazul copiilor. Aceasta adesea duce la scene amuzante și ne face conștienți de povara emoțională care poate să apese asupra copiilor, care trăiesc astfel de situații în fiecare zi.

„Uneori vorbim despre copii de parcă nu ar fi acolo și le dezvăluim detalii intime în spatele lor, sau chiar în fața lor, ca și cum nu ar conta”, remarcă Fanny Vella. „Este important să ne amintim că copiii nu sunt animale, sunt sensibili și înțeleg ceea ce spunem!”

Pentru a nu cădea prea mult în pesimism în ceea ce privește comportamentul nostru față de copii, ilustratoarea încheie cartea cu o notă optimistă. Nouă adulți își amintesc o persoană care, în copilărie, le-a arătat respect, în ciuda vârstei fragede. „Situațiile menționate nu sunt evenimente excepționale”, subliniază ea. „Toți putem trăi astfel de experiențe, fie cu proprii noștri copii, fie cu cei ai altora. Putem avea cu toții o influență pozitivă memorabilă în viața cuiva!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel