Vitamine și suplimente: chiar au nevoie de ele copiii?

Data publicării:
Fotografie de la Polina Tankilevitch/ Pexels
Fotografie de la Polina Tankilevitch/ Pexels

Foarte des părinții apelează la produse pe bază de vitamine sau suplimente alimentare pentru copiii lor. 



Motivele sunt foarte variate: mănâncă puțin, este obosit, mănâncă doar câteva alimente și nu vrea fructe și legume proaspete, se îmbolnăvește ușor, nu își revine bine după o boală infecțioasă, etc ...

În realitate, în majoritatea cazurilor, aceste suplimente nu sunt foarte utile (și uneori chiar dăunătoare), în timp ce ar fi mult mai bine să luăm ceea ce are nevoie organismul nostru printr-o dietă sănătoasă și variată.

Așadar, să încercăm să înțelegem ce se înțelege prin vitamine și suplimente și care sunt (puținele) condiții în care acestea sunt cu adevărat necesare.

Vitamine

Cuvântul vitamină provine din latină și înseamnă ”amină a vieții”, adică o substanță indispensabilă pentru viața corpului nostru. De fapt, vitaminele nu pot fi produse direct de organismul nostru, ci doar introduse prin alimente.

Vitaminele sunt împărțite în mod clasic în grupuri caracterizate printr-o literă a alfabetului:

Vitamina A

Vitaminele B (B1, B2, B3, B6, B8, B9 și B12)

Vitamina C

Vitamina D

Vitamina E

Vitamina K

Multe vitamine sunt conținute în legume, fructe (proaspete sau uscate), dar și în pește, carne, ouă și cereale.

Fiecare vitamină, așa cum am spus, este esențială, iar cantitatea care trebuie luată zilnic variază în funcție de vârstă, sex și starea generală de sănătate. Dar nu vă faceți griji: nu trebuie să cunoașteți toate tabelele și cantitățile recomandate (LARN); doar urmați o dietă sănătoasă și corectă pentru a lua o cantitate adecvată de vitamine!

Funcțiile vitaminelor sunt multe și variate, să vedem câteva dintre ele:

- creșterea și sănătatea oaselor și a dinților;

- stimularea sistemului imunitar;

- funcția vizuală corectă;

- elasticitatea și sănătatea pielii;

- favorizează absorbția fierului și previne unele forme de anemie;

- acțiune antioxidantă.

Lipsa de vitamine poate fi responsabilă pentru unele boli, dar un exces al acestora poate provoca și probleme de sănătate.

Suplimente

Pe de altă parte, este mai dificil de definit ce se înțelege prin supliment alimentar. Putem spune că prin acest termen înțelegem o serie de substanțe utile organismului nostru. De fapt, suplimentele sunt definite ca „produse alimentare destinate să suplimenteze dieta comună și care constituie o sursă concentrată de nutrienți”. 

Ele sunt adesea formate dintr-o asociere de vitamine, săruri minerale, acizi grași, fibre vegetale. Unele suplimente conțin și probiotice. Suplimentele nu sunt vândute ca medicamente și, prin urmare, pot fi achiziționate fără prescripție medicală. Pot fi foarte utile în unele situații, dar ar trebui totuși luate cu moderație și numai atunci când este cu adevărat necesar.

În special, suplimentele nu trebuie considerate ca un substitut pentru o dietă sănătoasă și echilibrată și un stil de viață corect. Chiar și în cazul suplimentelor, excesul acestora poate provoca probleme de sănătate.

Condiții în care suplimentarea cu vitamine sau suplimente alimentare este utilă

- Diete foarte selective prin voința copilului sau la alegerea părinților (de exemplu în cazul unei diete vegane este esențial să luați vitamina B12).

- Nevoi crescute (cum ar fi în timpul sarcinii sau adolescenței).

- Condiții particulare (de exemplu vitamina D la copilul alăptat sau obez).

- Boli debilitante care nu permit aportul alimentar adecvat.

- Boli care provoacă malabsorbție intestinală.

În orice caz, este întotdeauna bine să evaluezi eventuala nevoie cu medicul pediatru și să eviți suplimentele pe perioade prelungite decât dacă este absolut necesar.

De asemenea, este bine de reținut că aceste produse sunt adesea prezentate în forme, culori și arome care sunt captivante pentru copiii care ar putea abuza de ele.

În concluzie

Este indicat să evitați să dați vitamine sau suplimente copilului dumneavoastră fără sfatul medicului pediatru.

Vitaminele și suplimentele sunt vândute fără prescripție medicală, dar asta nu înseamnă că pot fi luate orișicând.

Sunt puține cazurile în care este necesar să se apeleze la vitamine și suplimente, și medicul pediatru va evalua necesitatea acestora.

O alimentație variată și echilibrată și un stil de viață sănătos îi permit copilului tău să ia toate substanțele de care are nevoie pentru a crește sănătos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie
Tagurile articolului: copii suplimente alimentare vitamine





pixel