„Vreau să ajungi cineva în viață!” Secretele familiilor puternice, care cresc viitori adulți de succes, pe ParintisiPitici.ro. Lansare oficială de Ziua Copilului

Data publicării:
„Vreau să ajungi cineva în viață!” Secretele familiilor puternice care cresc viitori adulți de succes, pe ParintisiPitici.ro. Lansare oficială de Ziua Copilului
„Vreau să ajungi cineva în viață!” Secretele familiilor puternice care cresc viitori adulți de succes, pe ParintisiPitici.ro. Lansare oficială de Ziua Copilului

Familiile puternice sunt adesea asociate cu copiii care reușesc în viață, atât personal, cât și profesional. Vom explora, de Ziua Copilului, secretele acestor familii și strategiile pe care le adoptă pentru ca micuții „să ajungă cineva în viață”.



Familiile puternice sunt adesea admirate pentru relațiile lor solide, respectul reciproc și susținerea necondiționată. Însă, puțini cunosc secretele care stau în spatele acestor legături durabile și armonioase. Una dintre cheile succesului într-o familie puternică constă în valorile fundamentale. Fiecare familie are propriile valori care ghidează deciziile și comportamentul membrilor săi. Valorile precum respectul, iubirea, încrederea, comunicarea deschisă și responsabilitatea sunt pilonii pe care se construiește o familie puternică. Părinții care identifică și cultivă aceste valori în viața de zi cu zi oferă copiilor lor o bază solidă pentru a se dezvolta ca adulți stăpâni pe ei înșiși.

Într-un efort de a sprijini și încuraja părinții în responsabilitatea lor de a crește și educa copiii, astăzi se lansează oficial ParintisiPitici.ro! Această lansare coincide cu Ziua Copilului, un moment perfect pentru a aduce în prim plan resursele și informațiile esențiale pentru părinți. 

Citește și „Mami, încă o gură de apă!” De ce copiii întârzie ora de culcare și ce poți face ca să scapi de „luptele” de dinaintea somnului

Secretele familiilor puternice care cresc viitorii adulți de succes

4. -imagine fara descriere- (vreau-sa-ajungi-cineva-in-viata-secretele-familiilor-puternice-care-cresc-viitori-adulti-de-succes--pe-parintisipitici-ro--lansare-oficiala-dec2a0ziuac2a0copilului-4_01930100.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

Căldura, grija și atenția

A fi cald, grijuliu și afectuos cu copilul tău ajută la construirea unor relații de familie puternice. Atenția pozitivă este, de asemenea, importantă pentru a construi relații puternice în familia ta. Acesta este modul în care îți manifești interesul și încântarea față de copilul tău și de ceea ce face. Atenția pozitivă creează conexiune și îi arată copilului că ești disponibil atunci când are nevoie de tine.

Sfaturi pentru a crea căldură, grijă și atenție pozitivă:

Spune-i copilului tău cât de mult îl iubești și caută oportunități de a-i spune că ești mândru de el.

Zâmbește și privește în ochii copilului tău când vorbești cu el.

Arată afecțiune fizică când poți.

Lăudați și încurajați oamenii din familie atunci când fac ceva bine. 

Arată-ți recunoștință atunci când oamenii din familia ta fac lucruri bune pentru ceilalți. 

Creați oportunități pentru momente speciale unu la unu. 

Comunicare bună

Familiile puternice comunică bine atât despre lucrurile bune, cât și despre cele rele. Ei sărbătoresc împreună când vremurile sunt bune și vorbesc despre probleme când vremurile sunt grele. Acest lucru creează un loc sigur pentru copii pentru a împărtăși sentimente dificile precum furia, confuzia sau rușinea. Și întărește relațiile membrilor familiei între ei.

Sfaturi pentru a încuraja o bună comunicare în familia ta:

Încurajați membrii familiei să vorbească între ei și ascultați, astfel încât toată lumea să aibă șansa de a-și exprima gândurile și sentimentele.

Ajutați copilul să învețe cuvinte pentru a-și exprima gândurile și sentimentele, astfel încât să știe cum să ceară ceea ce are nevoie sau își dorește.

Ascultați și răspundeți într-un mod empatic la tot felul de lucruri – nu doar la cele frumoase, ci și sentimente precum furie, jenă, tristețe sau frică.

Nu întotdeauna trebuie să rezolvi probleme sau să dai sfaturi.

Află cum să negociezi și să faci compromisuri atunci când există o problemă, astfel încât să poți găsi o soluție pe care toată lumea o acceptă.

Utilizează comunicarea nonverbală, cum ar fi zâmbetul, contactul vizual și afecțiunea fizică pentru a-ți consolida relațiile.

Luați cina în familie cât mai des împreună, la masă, cu televizorul și telefoanele oprite. Acesta este un moment în care puteți împărtăși ceea ce se întâmplă în viața voastră.

3. -imagine fara descriere- (vreau-sa-ajungi-cineva-in-viata-secretele-familiilor-puternice-care-cresc-viitori-adulti-de-succes--pe-parintisipitici-ro--lansare-oficiala-dec2a0ziuac2a0copilului-3_65066100.jpg)SURSA FOTO: pexels.com

Mediu familial organizat și previzibil

Un mediu familial previzibil și organizat poate ajuta copiii să se simtă în siguranță și îngrijiți. În acest tip de mediu, copiii știu la ce să se aștepte în fiecare zi și ce se așteaptă de la ei.

Previzibilitatea în viața de familie este deosebit de bună atunci când copiii trec prin provocări, schimbări de dezvoltare sau incertitudini. De exemplu, dacă copilul tău se mută într-o școală nouă, rutina de seară a familiei tale acasă ar putea fi foarte reconfortantă.

Sugestii pentru a crea unui mediu familial sigur și previzibil:

Creați o rutină de familie, astfel încât toată lumea să știe la ce să se aștepte – cine ar trebui să facă ce, când, în ce ordine și cât de des. O rutină de familie vă poate ajuta, de asemenea, să vă faceți timp pentru activități de familie plăcute sau timp individual cu copiii.

Subliniază valorile familiei – de exemplu, dragostea, respectul, acceptarea, sprijinul unul pentru celălalt și așa mai departe. 

Vezi și „Țip la copilul meu”. Ce îi faci de fapt micuțului atunci când strigi la el: Efectele psihologice sunt la fel de nocive ca bătaia

Conexiune cu ceilalți 

Este important pentru copil să fie conectat cu alți oameni cărora le pasă de el. Conexiunile valoroase includ familia extinsă, prietenii, cartierul și comunitatea.

Conexiunile îi ajută pe copii să dezvolte un sentiment puternic de ei înșiși. Le oferă un sentiment mai puternic al locului lor în familie, ca nepoți sau verișori, și în cadrul comunității lor.

Voluntariatul sau implicarea în activități regulate în comunitate poate ajuta copiii să dezvolte un sentiment de identitate și apartenență. 

Sfaturi pentru a vă conecta familia cu ceilalți:

Încurajează-ți copilul să-și vadă bunicii, mătușile, unchii și verișorii. Dacă locuiesc departe, vorbește cu ei la telefon, scrie scrisori sau e-mailuri sau apelează-i video.

Implicați-vă într-un grup comunitar local sau într-un club sportiv. Acest lucru îi oferă copilului șansa de a cunoaște oameni noi și de a vedea membrii comunității lucrând împreună.

Invitați bunici, mătuși, unchi, veri sau prieteni de familie la serbări sau la evenimente sportive care sunt importante pentru copilul tău.

Ai grijă de tine

Să ai grijă de tine fizic, mental și emoțional este bine pentru tine și îți oferă mai multă energie pentru a-ți construi o familie puternică.

Poți avea grijă de tine odihnindu-te suficient, făcând niște activități fizice și urmând o dietă sănătoasă. De asemenea, este important să-ți faci timp pentru tine și pentru relația ta cu partenerul tău.

Citește și Cei 7 ani de acasă! Cum învățați copilul bunele maniere și ce să spuneți dacă nu le folosește: „Nu trebuie să-l faceți de rușine!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Parintisipitici Team | Categorie: Parenting





pixel