Fiecare părinte se gândește cum va reuși copilul lui să facă față vieții și numeroaselor încercări la care viața și viitorul îi va pune. Privind realitatea de astăzi, aceste gânduri s-au transformat în adevărate motive de îngrijorare: Cum le va fi viitorul? Ce le va rezerva? Cum vor face față? Întrebări care au o singură certitudine: noi nu vom fi mereu alături de ei pentru a-i ajuta. Așadar, dacă vrei să ai copii puternici, care într-un viitor să devină adulți puternici, ar trebui să citești cu atenție articolul de mai jos.
Uneori, observându-ne copiii, ne temem că sunt prea fragili într-o lume care ni se pare din ce în ce mai dificilă.
În primul rând a crește copii puternici înseamnă a-i învăța pe copii să aibă încredere în ei și în ceilalți, să nu le fie frică să-și exprime ideile într-un mod respectuos și constructiv și să se întrebe în momentele grele ale vieții: „Cum pot să ies din asta?”, „Ce strategii pot folosi?", ”Ce am greșit de am ajuns în punctul acesta?”
Puterea este capacitatea de a-i accepta pe alții, care pot avea mentalități diferite de ale noastre; este capacitatea de a rezista fricii și de a continua să avansezi fără garanții de recompensă; este capacitatea de a trăi în dragoste.
Personalitățile puternice sunt cele care au un comportament asertiv, adică au încredere deplină în ei înșiși și în ceilalți, știu să-și afirme drepturile fără a le nega pe cele ale altora și se exprimă într-un mod clar și direct, dar nu amenințător sau agresiv.
Acest tip de personalitate este în contrast cu alte două tipuri: cea pasivă și cea agresivă, ambele împărtășind lipsa de încredere în sine și în ceilalți și incapacitatea de a-și comunica nevoile și drepturile.
Primul lucru pe care ar trebui să îl faceți pentru a crește un copil puternic este să îi cultivi stima de sine: el este important și pentru simplu fapt că există:
- Cu bune și cu rele, este un individ cu drepturi și obligații.
- Chiar dacă a greșit, are întotdeauna șansa de a repara greșeala și de a se perfecționa.
Acceptarea necondiționată de către părinte este baza atașamentului sigur și îl va ajuta, când va crește, să înfrunte viața într-un mod constructiv.
ATENȚIE: Acceptarea, evident, nu înseamnă permisivitate, dimpotrivă, limitele și regulile sunt importante. Necondiționarea înseamnă a fi empatic cu copilul tău, a-l accepta așa cum este. Nu ieși niciodată cu fraze care să îl critice pe el, gen „ești rău și obraznic pentru că...”, ci doar comportamentul lui: „e greșit să arunci cu obiecte , nu ar trebui să o faci!”
De fiecare dată când un copil face un mic pas spre scopul său, el ar trebui să fie evidențiat și lăudat cu cuvinte de încurajare. Aceste întăriri îl ajută să-l motiveze.
Ascultarea autentică este o atitudine care vine din inima adultului și ajunge la cea a copilului unde îi sunt cuprinse emoțiile. Ascultarea presupune disponibilitate emoțională puternică, bunăvoință, înțelegere, apropiere emoțională.
Sfatul este așadar să dedici cel puțin 10-15 minute pe zi copilului tău, acordându-i maximă atenție (poate seara înainte de a merge la culcare...). În timpul acestei ascultări îi poți cere și să-ți spună trei lucruri bune și trei lucruri rele care i s-au întâmplat în timpul zilei.
Regulile dau siguranță și favorizează procesul de adaptare la viața socială și relațională. Dobândirea regulilor înseamnă a deveni oameni constructivi și a dezvolta un sentiment de securitate.
Este important să nu aveți așteptări nerealiste față de copiii dvs. pentru a nu le crea frustrări inutile. Învață-i să facă lucrurile în pași mici, întărindu-i pozitiv pentru fiecare pas pe care îl ajung.
De exemplu, dacă înveți să aranjezi dormitorul, începe prin a-l pune deoparte două jucării... și apoi trei... și tot așa, până când face totul singur.
Scopul final al învățăturilor noastre trebuie să fie să-i obișnuim să facă lucrurile pe cont propriu. Copilului căruia i se cere să o facă singur i se dă un mesaj de încredere, care este important pentru stima de sine.
O persoană puternică este cea care învață să-și asume riscuri, adică să-și ducă mai departe ideile și convingerile, într-un mod respectuos și neagresiv, chiar și cu riscul de a pierde ceva.
Predarea acestei atitudini, precum si a spune nu, este importanta pentru că îți va obișnui copiii să aibă curaj și să refuze cererile greșite sau nepotrivite.
Le transmite copiilor tăi conceptul că în viață pentru a obține ceea ce îți dorești, trebuie să muncești din greu.
Pentru a crește un copil puternic este important în primul rând ca părinții să fie bine, dacă ești plin de energie ești în mod natural mai puternic și mai pozitiv și poți da un exemplu bun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.