Vrei să crești un copil încrezător? Iată greșeala pe care trebuie să o eviți cu orice preț!

Data publicării:
Vrei să crești un copil încrezător? Iată greșeala pe care trebuie să o eviți cu orice preț! / FOTO: freepik.com @annakuzmenko
Vrei să crești un copil încrezător? Iată greșeala pe care trebuie să o eviți cu orice preț! / FOTO: freepik.com @annakuzmenko

Un psiholog explică o greșeală comună pe care o fac mulți părinți.



Creșterea unor copii încrezători poate fi o provocare în zilele noastre, mai ales într-un context dominat de rețele sociale care promovează comparațiile, sentimentul de inadecvare și îndoiala de sine. Părinții își doresc să le ofere copiilor siguranță și încredere în propriile forțe, dar, uneori, modul în care procedează poate avea efecte contrare.

Psihologul de dezvoltare Aliza Pressman, co-fondatoarea Centrului de Parenting Mount Sinai și autoarea cărții The 5 Principles of Parenting, a discutat despre o greșeală des întâlnită în rândul părinților, într-un episod al podcastului On Purpose With Jay Shetty.

O secvență din acest episod, publicată pe Instagram, a atras atenția multor oameni.

Citește și Ești un părinte „elefant”? Experții dezvăluie șapte semne care definesc acest stil de parenting

Competența construiește încrederea

„Competența construiește încrederea, nu laudele”, subliniază Pressman.

Ea explică: „Să-i spui copilului tău că este uimitor nu îl va face să se simtă uimitor. Încrederea vine din competență – din dezvoltarea abilităților. Aceste abilități nu trebuie să fie extraordinare, precum a deveni un violonist de renume sau un jucător de tenis profesionist. Pot fi lucruri simple, cum ar fi să gătească sau să își strângă lucrurile. Este vorba despre a fi un individ funcțional.”

SURSA FOTO: freepik.com @

Părinții fac prea mult pentru copiii lor

Potrivit psihologului, părinții tind să preia sarcini pe care copiii lor sunt perfect capabili să le gestioneze singuri, iar apoi îi laudă, crezând că astfel le construiesc încrederea.

„Este important să le arătăm copiilor că avem încredere în ei, dar o metodă eficientă de a-i ajuta să capete încredere în sine este să-i vedem cum devin competenți în diverse domenii”, spune Pressman. „Lauda noastră devine astfel o oglindire autentică a ceea ce ei știu deja despre ei înșiși.”

Sarcinile casnice pot dezvolta competența

Copiii pot câștiga încredere chiar și prin sarcini simple, cum ar fi implicarea în treburile casnice.

Un studiu realizat de Universitatea din Minnesota a arătat că acei copii care au avut responsabilități casnice de mici devin adulți mai autonomi decât cei care au început să facă treburi abia în adolescență.

Cum să începi:

Atribuie copilului sarcini adecvate vârstei și nivelului său de dezvoltare.

Rezistă tentației de a interveni constant sau de a le spune exact cum să facă lucrurile.

Învață-i să rezolve probleme singuri.

Neuropsihologul Sanam Hafeez atrage atenția asupra importanței de a-i lăsa pe copii să găsească soluții la problemele lor.

„Oferă-le sprijin, dar nu te grăbi să rezolvi totul în locul lor”, sfătuiește Hafeez, directorul Comprehend The Mind, potrivit huffpost.com. „Ajută-i să-și exprime emoțiile legate de situațiile pe care le-au gestionat și validează-le sentimentele. Arată-le că îi iubești necondiționat și că ești acolo pentru a-i sprijini.”

SURSA FOTO: freepik.com @

Reflectarea asupra progresului lor

Pentru a consolida încrederea, Hafeez recomandă să-i înveți pe copii să reflecteze asupra realizărilor lor.

„Amintește-le cât de departe au ajuns. De exemplu, spune-le că acum șase luni nu puteau face anumite lucruri pe care acum le stăpânesc. Acest proces îi ajută să înțeleagă că progresul nu se întâmplă peste noapte, ci pas cu pas.”

Beneficiile pe termen lung ale încrederii în sine

Construirea încrederii necesită timp, dar rezultatele merită.

„Copiii încrezători fac alegeri mai bune, știu cine sunt și, totodată, sunt mai generoși cu ceilalți”, concluzionează Pressman.

Indiferent de abordare, soluția este să le oferi copiilor oportunități de a-și dezvolta competențele, transformând astfel lauda într-un instrument de validare autentică, bazat pe fapte și realizări reale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel