Psihologul Amy JL Baker garantează că relațiile părinte-copil se vor îmbunătăți dacă renunți la o anumită atitudine.
Vrei să-ți îmbunătățești relația cu copilul tău, dar nu știi cum? Psihologul Amy JL Baker îți vine în ajutor.
Într-un articol publicat pe 22 mai în Psychology Today, această specialistă în relații familiale dezvăluie o soluție simplă pentru ca părinții să aibă relații mai bune cu copiii lor: opriți negativitatea!
„Desigur, comportamentul copilului poate fi neplăcut și poate afecta relația de atașament părinte-copil. Problema este că atunci când părinții își percep copiii într-un mod atât de negativ, acest lucru poate crește sentimentele de distanțare și conflict în relație. Scopul este de a menține întotdeauna un sentiment de respect și simpatie față de copil, chiar și atunci când acesta se comportă într-un mod descurajator și neplăcut pentru părinte”, explică expertul și oferă câteva sfaturi utile pentru părinți.
Citește și Acest comportament al părinților îi enervează cel mai mult pe copii, potrivit unui terapeut
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Primul sfat pe care Amy JL Baker îl oferă este să folosești un limbaj descriptiv, nu derogatoriu.
De exemplu, în loc să spui că copilul tău este leneș, spune „copilul meu are dificultăți în a-și asuma sarcini pe care nu vrea să le facă”.
În loc să spui că este nepoliticos, optează pentru „copilul meu îmi vorbește într-un mod care mi se pare neplăcut”.
Scopul nu este să te minți pe tine sau pe ceilalți cu privire la problemele pe care le ai cu copilul tău, ci să descrii situația problematică folosind un limbaj care să nu te rușineze sau să te demoralizeze, nici pe tine, nici pe copilul tău.
Specialistul recomandă, de asemenea, să optezi pentru comentarii pozitive și respectuoase, mai ales atunci când copiii tăi manifestă un comportament sau o emoție care îi deranjează.
Amy JL Baker explică faptul că această metodă are trei avantaje pentru părinți și copii.
„Îi arăți copilului tău că îți pasă de el și te aperi. În plus, îi demonstrezi copilului tău cum să se apere fără să-l denigrezi pe celălalt”, explică psihologul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.