O dietă echilibrată și sănătoasă este importantă în orice etapă a vieții, dar în copilărie este și mai importantă, deoarece poate avea un impact pe termen lung asupra sănătății și bunăstării noastre generale.
De fapt, evitarea anumitor alimente, precum și prioritizarea altora, poate chiar influența riscul sau probabilitatea anumitor boli, conform concluziilor unor studii.
În acest sens, cercetări recente au arătat că există un aliment în special pe care este recomandabil să îl limităm în primele 1 000 de zile de viață: zahărul.
Citește și „Ai un copil mofturos la mâncare? Dr. nutriționist Șerban Damian, sfaturi utile pentru părinți”
Acest lucru a fost dezvăluit de studiul realizat în comun de mai multe universități din Statele Unite și Canada, folosind date și informații de la 60 183 de persoane născute în Marea Britanie între 1951 și 1956.
Sursa foto: freepik.com@mdjaff
Scopul a fost de a investiga efectele pe termen lung ale consumului de zahăr.
După cum știm, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ministerul britanic al alimentației a instituit un sistem de raționalizare a alimentelor.
Printre acestea s-a numărat și zahărul, care a început să fie raționalizat din ianuarie 1940 până în februarie 1953: în timp ce adulții au fost limitați la 40 de grame de zahăr pe zi în această perioadă, bebelușilor sub doi ani nu li s-a permis niciun gram de zahăr.
După ce raționalizarea zahărului a luat sfârșit în 1953, consumul de zahăr a crescut din nou vertiginos, dublându-se până la o medie de 80 de grame pe persoană pe zi, potrivit unui comunicat de presă al UC Berkeley, unul dintre participanții la studiu.
Sursa foto: freepik.com@EyeEm
Această raționalizare a permis cercetătorilor să facă o comparație clară și precisă a consumului de zahăr: copiii născuți chiar înainte de sfârșitul raționalizării au fost expuși la condiții de sărăcie în zahăr, spre deosebire de cei născuți imediat după, care au crescut într-un mediu bogat în zahăr.
Astfel, 50 de ani mai târziu, timp suficient pentru ca bolile cronice și alte probleme de sănătate să se dezvolte, cercetătorii au identificat persoanele născute în acea perioadă în Regatul Unit, astfel încât să poată compara rezultatele în materie de sănătate între ele.
Conform rezultatelor cercetării lor, copiii supuși raționalizării zahărului în primele 1.000 de zile de viață, inclusiv din perioada de gestație, au avut în medie un risc cu 35% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 la vârsta adultă și un risc cu 20% mai mic de a dezvolta hipertensiune arterială.
În plus, în cazul diagnosticării, aportul redus de zahăr la începutul vieții întârzia apariția diabetului cu patru ani și, respectiv, a hipertensiunii cu doi ani.
Pe de altă parte, expunerea limitată în timpul sarcinii a fost, de asemenea, suficientă pentru a reduce riscurile, dar protecția împotriva bolii a crescut odată cu perioada de timp în care bebelușii au fost expuși la o cantitate limitată de zahăr adăugat.
Sursa foto: freepik.com@freepik
Interesant este faptul că recomandările actuale nu sunt departe de aportul din timpul raționalizării engleze: adulții nu ar trebui să consume mai mult de 50 de grame de zahăr pe zi (pentru o dietă de 2 000 de calorii), iar copiii nu ar trebui să consume mai mult de 37 de grame de zaharuri adăugate (pentru o dietă de 1 750 de calorii).
Cu toate acestea, în cazul bebelușilor situația este diferită, deoarece Asociația Spaniolă de Pediatrie recomandă evitarea zaharurilor adăugate în dieta bebelușilor, adică a celor care nu se află în alimentul în sine, ci sunt adăugate la prepararea sau gătirea acestuia.
Prin urmare, deși bebelușii pot mânca aproape la fel ca întreaga familie de la vârsta de șase luni, excepțiile includ să nu se adauge nici măcar un vârf de cuțit de zahăr la mese, deoarece acesta este un aliment care creează dependență, provoacă carii dentare și este asociat cu obezitatea infantilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.