Zile libere an școlar 2023-2024: România, în topul Europei cu cele mai multe zile fără şcoală. Bucuria copiilor și provocarea părinților

Data publicării:
Zile libere an școlar 2023-2024: România, în topul Europei cu cele mai multe zile fără şcoală. Bucuria copiilor și provocarea părinților. FOTO: freepik.com @stockmaker
Zile libere an școlar 2023-2024: România, în topul Europei cu cele mai multe zile fără şcoală. Bucuria copiilor și provocarea părinților. FOTO: freepik.com @stockmaker

România este pe primul loc în topul ţărilor europene cu cele mai multe zile libere pentru elevi. Această „bucurie” nu vine fără provocări pentru părinţi. 



Să aruncăm o privire asupra calendarului de zile libere pentru elevi în anul şcolar 2023-2024:

5 octombrie - Ziua Educaţiei: Un moment perfect pentru a reflecta asupra importanţei educaţiei și a aprecia munca profesorilor.

27 octombrie - Sfântul Dumitru (doar pentru elevii din Bucureşti și Ilfov): O scurtă pauză, dar poate fi o ocazie bună pentru a explora activităţi culturale sau de divertisment în zonă.

Vacanţa de toamnă (data exactă poate varia): O perioadă mai lungă de odihnă în care părinţii pot planifica excursii, tabere sau activităţi în aer liber pentru a menţine copiii activi şi implicaţi.

Desigur, avem multe zile libere în România, dar experţii avertizează că micuții au nevoie de un ritm și de activităţi constructive în timpul acestor pauze. Părinţii pot organiza activităţi educative, vizite la muzee, excursii în natură, sau chiar ore de dezvoltare personală.

Citește și „Școala altfel”, un lux inaccesibil pentru mulți părinți. „Patru zile la munte, 1.000 lei. Vrem să-i învățăm pe copiii care nu-și permit că ei sunt altfel?” / VIDEO

Zilele libere ale elevilor aduc o provocare suplimentară pentru părinţi

Zilele libere ale elevilor aduc o provocare suplimentară pentru părinţi, care se străduiesc să găsească soluţii pentru a asigura supravegherea şi îngrijirea micilor şcolari. Este o realitate cu care se confruntă mulţi părinţi.

După încheierea primului modul, copiii români se pregătesc pentru o lună intensă de cursuri, doar pentru a urma apoi o scurtă minivacanță, cuprinsă între 30 noiembrie și 3 decembrie. Apoi, în doar trei săptămâni se află vacanța de iarnă. Această structură se va menține și în anul 2024, aducând un total impresionant de 120 de zile libere pe tot parcursul anului școlar.

România se situează în fruntea clasamentului european în ceea ce privește numărul generos de zile libere pentru elevi, depășind cu mult alte țări europene. De exemplu, Olanda oferă doar 77 de zile libere, în timp ce Danemarca se oprește la 93.

Vezi și De ce Ziua Educației este FĂRĂ școală? Elevii și profesorii se bucură de o zi liberă pe 5 octombrie

Aceste pauze dese pot afecta randamentul natural, avertizează experții

Pauzele lungi și dese nu sunt întotdeauna cheia succesului în educație, susțin experții în domeniu.

Aceste pauze dese pot afecta randamentul natural și firesc al învățării, în special în cazul copiilor mici, care necesită un ritm și o continuitate pentru a asimila cunoștințele în mod eficient, permițându-le să se sedimenteze, susțin experții în educație.

Cu 8 perioade de vacanță în acest an școlar, în timpul celor 5 module, este important să găsim un echilibru între timpul liber și perioadele de învățare pentru a asigura succesul elevilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel