Ziua Mondială a Sindromului Down este marcată în fiecare an pe data de 21 martie. Această zi are ca scop conștientizarea și sensibilizarea publicului cu privire la importanța incluziunii și a respectului pentru persoanele cu sindrom Down. În fiecare an sunt organizate diferite manifestări dedicate marcării acestei zile, World Down Syndrome Day / Journée Mondiale de la Trisomie 21, pentru conştientizarea problemelor cu care se confruntă cei care suferă de sindromul Langdon-Down.
Ziua Mondială a Sindromului Down este marcată în fiecare an pe data de 21 martie. Această zi are ca scop conștientizarea și sensibilizarea publicului cu privire la importanța incluziunii și a respectului pentru persoanele cu sindrom Down. În acest context, în fiecare an, la 21 martie, sunt organizate diferite manifestări dedicate marcării acestei zile, World Down Syndrome Day / Journée Mondiale de la Trisomie 21, pentru conştientizarea problemelor cu care se confruntă cei care suferă de sindromul Langdon-Down.
Tema abordată în acest an este, de fapt, un apel pentru toți oamenii din întreaga lume să pună capăt stereotipurilor. Din păcate, și în 2024, copiii diagnosticați cu Sindrom Down continuă să fie priviți prin prisma stereotipurilor depășite și a concepțiilor greșite.
Statisticile spun că Sindromul Down este o boală ce afectează aproximativ 1 din 1.000 de copii, copii care sunt unici în felul lor și pe care îi întâlnim fie pe stradă, fie la magazin, sau într-o instituție de învățământ și din lipsă de informare, ne grăbim să îi discriminăm.
Pentru persoanele cu sindrom Down şi dizabilităţi intelectuale, stereotipurile îi pot împiedica să fie trataţi similar celorlalţi oameni, fiind subestimaţi, excluşi sau chiar abuzaţi. Stereotipurile şi prejudecăţile faţă de persoane cu sindrom Down reprezintă barierele cel mai greu de depăşit pentru a ajuta la includerea socială a acestor persoane. Astfel, este necesară o informare şi o sensibilizare a societăţii pentru acceptarea diferenţelor, potrivit www.worlddownsyndromeday.org.
Ziua mondială a sindromului Down este marcată şi în ţara noastră, în mai multe oraşe prin diverse manifestări organizate. Între acestea se înscrie şi Gala Down din Bucureşti (Palatului Parlamentului), organizată de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, împreună cu Federaţia Sindrom Down din România, sub patronajul Senatului României, un eveniment special dedicat copiilor şi adolescenţilor cu sindrom Down în care vor fi aduse în prim-plan succesul şi progresele acestor copii minunaţi, şi vor fi sărbătorite şi recunoscute contribuţiile extraordinare ale acestor copii şi ale organizaţiilor dedicate sprijinirii lor, potrivit https://mfamilie.gov.ro/.
"Sindrom" reprezintă o suită de semne şi caracteristici, iar "Down" provine de la numele medicului englez John Langdon Haydon Down, primul care a descris sindromul în 1866, cu aproximativ 100 de ani înainte de descoperirea cromozomului suplimentar 21, responsabil de această afecţiune.
Potrivit Naţiunilor Unite, incidenţa sindromului Down este între 1 din 1.000 până la 1 din 1.100 de nou-născuţi vii la nivel mondial. În fiecare an, între 3.000 şi 5.000 de copii se nasc cu această tulburare cromozomială.
Afecțiunea presupune prezența unui cromozom suplimentar alături de a 21-a pereche de cromozomi din codul genetic al persoanelor afectate.
Persoanele cu Sindrom Down au diverse probleme medicale, dar sunt foarte afectuoase și știu să se bucure de viață. Studii realizate la nivel internațional arată că marea lor majoritate sunt mulțumite și foarte mulțumite de calitatea vieții lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.